Repült a sör

2023.10.16. 14:45

Botrányt okozott egy nő a noszvaji falunapon

Nem sikerült túl jól a noszvaji falunap, ugyanis egy nő közel félmilliós kárt okozott a keverőpulton.

Heol.hu

Rongálás vétségével vádol az Egri Járási Ügyészség egy középkorú nőt, aki a bűncselekményt tavaly szeptemberben, a noszvaji falunapon követte el - közölte portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész. 

– A vádlott késő este ittas állapotban többekkel együtt a helyi pincesoron lévő borteraszon táncolt, de nem tetszett neki a zene, amit a meghívott lemezlovas szolgáltatott. Ezért fogott egy korsó sört, és annak tartalmát a keverőpultra öntötte úgy, hogy a folyadékból a zenész laptopjára, sőt magára zenészre is jutott. Az elkövető ezzel 439 ezer 900 forintos kárt okozott a sértettnek, emellett tönkretette a vendégek esti szórakozását is - közölte a sajtószóvivő ügyész.

Hozzátette, a nő a gyanúsítotti vallomásában a történteket véletlennek állította be. Az ügyészség – kártérítésre kötelezés mellett – jóvátételi munka intézkedés alkalmazását indítványozta a bíróságra benyújtott vádiratban. A bíróság – egyetértve ezzel az indítvánnyal – büntetővégzésben 90 óra jóvátételi munka elvégzését írta elő a vádlott számára, emellett kötelezte őt az okozott kár megfizetésére is.

Törvény
Az ötvenezer forintot el nem érő kárt okozó rongálás – a bűnszövetségben, vagy falfirkálással elkövetett cselekmény kivételével – szabálysértés, ami miatt a rendőrség szabálysértési előkészítő eljárást folytat. Az ötvenezer forintot meghaladó kárt okozó rongálás már bűncselekmény, ami miatt a rendőrség nyomozó hatóságként nyomoz. Az ügyészég a szabálysértési eljárásban és a nyomozás felderítési szakaszában ezeknek az eljárásoknak a törvényességet felügyeli, míg a nyomozás vizsgálati szakaszában (a gyanúsítás után) irányító szerepet játszik, azután pedig dönt a vádemelésről. Az ismertté vált tettesek a szabálysértési- és a büntetőeljárásban is jellemzően a bíróság elé kerülnek, ahol többnyire büntetésre vagy intézkedés alkalmazására számíthatnak.
A rongálás törvényi tényállása a szabálysértés és a bűncselekmény esetén azonos. Az átfogó jellegű meghatározás szerint aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában