Hallgasd meg!

2023.10.06. 18:15

Így kerülheted el, hogy meghalj szén-monoxid mérgezésben – jó tanácsok az egri tűzoltótól

A csendes gyilkos, vagyis a szén-monoxid nagyon mérgező, halált is okozhat. Most, hogy itt a fűtésszezon ideje, érdemes néhány dologra odafigyelnünk, hogy megelőzzük a bajt, ugyanis szűkebb hazánkban sem ritkák a szén-monoxid mérgezések.

Fekete-Vadászi Erika

Nagy Csaba, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Ha felelőtlenül vágunk neki a fűtési szezonnak, akkor otthonunkban is számos veszély leselkedhet ránk. Az egyik legnagyobb veszélyt egy mérgező gáz jelenti, ami leggyakrabban a fűtési időszakban, ám azon kívül is okozhat mérgezést, súlyosabb esetben pedig halált is. Ez a köznyelvben „csendes gyilkosnak” nevezett gáz a szén-monoxid.

Pénteki podcast adásunkban Nagy Csabával, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjével beszélgetünk egyebek között arról arról, hogyan előzhetjük meg a szén-monoxid mérgezést. Arról is szót ejtettünk, mire kell figyelnünk a szén-monoxid érzékelőkkel kapcsolatban, s tisztáztuk, tévhit-e, hogy a háziállatok jelzik a gyilkos gáz jelenlétét. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában