Garázdaság

2023.10.11. 10:54

Ablakot tört és virágokat tépkedett az ittasan garázdálkodó hatvani férfi

A 24 éves hatvani férfi ittasan garázdálkodott és rongált Hatvan utcáin.

Heol.hu

Garázdaság vétségével vádol a Hatvani Járási Ügyészség egy 24 éves fiatalembert, aki tavaly, egy nyári estén Hatvanban erősen ittas állapotban hőzöngött a Tabán úton, ahol trágár szavakkal becsmérelte a járókelőket. Mindez azonban nem volt elég, a vádlott erőszakra is vetemedett azáltal, hogy az egyik társasház előtt kitépkedte a virágokat, majd nagy erővel belerúgott a bejárati ajtóba, aminek kitört az egyik ablaka – tájékoztatta portálunkat Dr. Konkoly Thege László vármegyei sajtószóvivő ügyész.

A jogszabály szerint:

A Büntető Törvénykönyv úgy rendelkezik, hogy aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, ami alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ez a vétség a garázdaság, ami úgynevezett szubszidiárius, vagyis kiegészítő jellegű deliktum, mely a törvény értelmében csak akkor állapítható meg az elkövető terhére, ha azzal egyidejűleg súlyosabban büntetendő jogellenes cselekmény nem valósul meg. Ugyanakkor a garázdaság halmazatban állhat olyan egyéb bűncselekményekkel, melyek büntetési tétele nem súlyosabb mint magáé a garázdaságé, vagyis nem haladja meg a két évet.

Az ügyész azt is hozzátette, hogy az így okozott rongálási kár nem érte el az ötvenezer forintos bűncselekményi értékhatárt, ezért az ügyészség kizárólag garázdaság vétségével vádolja a köznyugalmat megzavaró elkövetőt, akivel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában.

Nemrég pedig a hatvani polgármester állított le egy virágokat tépkedő, kiszámíthatatlan férfit.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában