Trükkös

2023.11.14. 16:50

400 ezret emeltek le a csalók az egerszalóki eladó számlájáról

Az ünnepek közeledtével sokkal jobban figyeljünk, mit, honnan és hogyan veszünk.

Molnár Helga

A napokban egy egerszalóki lakos az egyik közösségi oldalon szerette volna eladni a termékét, amire rövidesen jelentkezett is egy vevő, aki egy linken keresztül az egyik futárszolgálat weboldalához hasonlító felületre navigálta és azt mondta neki, hogy ezen az oldalon rendezi a szállítási, illetve vételárat is – írja a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A figyelmetlen eladó itt megadta a bankszámla adatait, majd arra lett figyelmes, hogy nem a pénz beérkezéséről kapott értesítést a bankjától, hanem arról, hogy számlájáról 400 ezer forintot emelt le az ismeretlen csaló.

Hasonlóan járt egy bélapátfalvai, illetve egy kömlői lakos is, akik az egyik ismert online piactéren akartak megszabadulni már nem használt ruhájuktól, de figyelmetlenségük miatt egy valótlan platformon adták meg bankkártya adataikat, így a csaló vevők több mint 500 ezer forinttal terhelték meg a sértettek számláját.

A közelgő ünnepek miatt várhatóan többen is az online vásárlást fogják előnyben részesíteni, ami nagyobb teret ad a csalóknak, ezért arra kérnek mindenkit, hogy a hasonló esetek megelőzése érdekében fogadják meg a Heves vármegyei rendőrök tanácsait.
– Soha ne utaljon pénzt, ha ön az eladó. Legyen éber. Ahhoz, hogy a bankszámlájára pénzt utaljanak, önnek nincs szüksége semmilyen programra, és a bankfiókjába sem kell bejelentkeznie. Utalás fogadásához elegendő megadni a bankszámlaszámot és a tulajdonosa nevét – írják.

Kiemelik, soha ne adjanak meg bankszámlaadatot, felhasználói azonosítót, jelszót e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre. Soha ne kattintsanak e-mailben, üzenetben lévő hivatkozásokra, és ne nyissa meg a mellékleteket, csak ha megbízható, ismerősétől kapta azt.
– Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára, főleg ne egy linkre kattintva. A csalás és a tényleges jogosulatlan átutalás között akár napok is eltelhetnek, ezért amint észreveszi, hogy csalás áldozatává vált, azonnal jelezze bankjánál, és tegyen feljelentést a rendőrségen – figyelmeztetnek.

Heves vármegyében már számos, az online térben elkövetett csalás történt. Legutóbb 5 millió forintot emeltek le egy gyöngyösi férfi számlájáról.


 

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában