Kegyelet

2023.11.06. 12:48

80 sírról lopta el a mécseseket a kömlői férfi

Napi rendszerességgel többször is lopni járt a temetőkbe.

Heol.hu

A rendőrség által lefoglalt mécsesek

Forrás: Egri Járási Ügyészség

A Hevesi Járási Ügyészség a napokban állította bíróság elé azt a férfit, aki idén októberben napi rendszerességgel és több alkalommal lopni ment a kömlői köztemetőbe, ahonnan közel 80 síremlékről mécseseket vitt magával. Egy mécses értéke 700 forint volt, így a terhelt több, mint ötvenezer forint értékben lopott el tárgyakat a temetőből - közölte portálunkkal dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

Mint ismertette, a rendőrségnek négy darab mécsest sikerült lefoglalni a gyanúsítottól. A járási ügyészség szabálysértési értékre, üzletszerűen elkövetett lopás vétségével vádolta a korábban büntetett férfit.

Jogszabály:
A Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint lopást követ el, aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa. A lopás elkövetési tárgya az idegen dolog, melyről fontos kiemelni, hogy csak ingó dolog lehet, ingatan elvétele fogalmilag kizárt. Köznapi értelemben a dolog valamilyen értékkel bíró tárgy. Elsősorban azok tartoznak ide, amik megfoghatóak, tehát testi jellegűek és az ember számára elérhetőek.

A járásbíróság a vádirattal egyezően állapította meg a férfi büntetőjogi felelősségét, ezért vele szemben 9 hónap szabadságvesztést és 1 év közügyektől eltiltást szabott ki. Az ügyészség a bíróság döntését tudomásul vette. Az ítélettel szemben a férfi enyhítésért fellebbezett, így az nem jogerős - tette hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában