Heves

2023.12.06. 14:06

Döbbenetes ügy volt: befogadta a börtönből szabadultat a hevesi férfi, majd agyonverte

Az elmúlt négy évtized kiemelkedő és tanulságos bűnügyei Heves vármegyében.

Dr. Szalay Zoltán

A földön feküdt egész éjjel az áldozat (Illusztráció)

Fotó: Rainer Fuhrmann

Némi pálinkabűz kíséretében érkezett 1986 januárja elején a Hevesi Rendőrkapitányságra a dél-hevesi városban lakó középkorú férfi. 
– Bejelentést kívánok tenni – mondta elgyötörten az egyenruhásoknak –, mert a lakásomban a társamat tegnap este megvertem, s ma reggelre holtan találtam. 
A történtekről a rendőrség tájékoztatása alapján 1986. január 29-i számában adott hírt a megyei napilap, a Népújság, lapunk jogelődje. 

Ez esetben a „Fogadd be a tótot...” kezdetű közmondásnak épp a fordítottja történt. Nem a tót verte ki a befogadót, hanem az őt. Pontosabban a másvilágra küldte. 

A 38 éves H. G. hevesi lakos még 1985 decemberében szánta meg a börtönből éppen akkor szabadult J. L.-t., s engedte meg neki, hogy nála lakhasson. Ha másért nem, azért, mert legalább nem kellett egyedül ürítgetnie az italos poharat. Ebben H.-nak valóban nagyszerű partnere volt az új lakótársa. Igaz, kénytelen volt J. a házigazdától többször is eltűrni, hogy az veréssel utasítsa rendre őt. 

A következő esztendőben január 6-án délután a házigazda megint csak kapatosan tért haza. Beszélgetni kezdett a befogadott személlyel. A legtöbb szó arról esett, hogy a vendéglátó kifogásolta, alkalmi cimborája a tudta nélkül, a távollétében beengedte a lakásba H. lányát. 

A szóváltásból hamarosan dulakodás, majd verekedés lett. H. annyira dühbe gurult, hogy előbb térddel hasba rúgta áldozatát, majd ököllel arcul csapta, s a már földön fetrengő férfit a papucsával csépelte. Amikor ebbe belefáradt, annak rendje s módja szerint nekilátott vacsorát készíteni. Még látogatókat is fogadott, akiknek meg is mutatta a konyha közepén vérben ázva heverő embert. 

Ezután megette a maga sütötte hurkát és kolbászt, televíziót nézett, keresztrejtvényt fejtett, rádiót hallgatott, végül pedig lefeküdt aludni. Másnap reggel látta meg, hogy a lakótársa még mindig a konyha kövén fekszik, s rövidesen az is kiderült, már nincs benne élet. A magát feljelentő H. G.-t a rendőrség őrizetbe vette, s ezt követően előzetes letartóztatásba került, így várta az eljárás folytatását. Halált okozó testi sértés bűntette miatt kellett felelnie a bíróságon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában