Elítélte a Hatvani Járásbíróság

2023.12.03. 17:31

Saját nagymamáját rabolta ki az utcán a hálátlan unoka Hevesben

Saját – járóbottal közlekedő – nagymamáját rabolta ki az utcán a vádlott, miközben felmenője vele együtt egy zálogba adott telefon kiváltásáért indult el. Tettéért öt év börtönnel sújtotta a Hatvani Járásbíróság, s az elítéltnek korábbi, felfüggesztett börtönbüntetését is le kell töltenie.

Sike Sándor

1429874453

Fotó: CGN089

Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője portálunkat arról tájékoztatta, hogy rablás bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban a bíróság november 27-én tartott tárgyalást és ítélet is hirdetett.

– A bíróság N. M. vádlottat rablás bűntettében és garázdaság vétségében bűnösnek mondta ki, ezért őt – halmazati büntetésül – 5 év szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés végrehajtási fokozata börtön. A vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra – közölte a sajtószóvivő.

Tájékoztatása szerint a bíróság a szabadságvesztés tartamába a vádlott által őrizetben és letartóztatásban töltött időt beszámítani rendelte, s a vádlottal szemben 10 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.  

A kiszabott öt évvel azonban a terhelt nem úszta meg, ugyanis a járásbíróság elrendelte a vádlottal szemben korábban kiszabott – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett egy év két hónap szabadságvesztés végrehajtását, s arra is kötelezte N. M.-et, hogy fizessen meg az államnak 212 ezer 723 forint bűnügyi költséget. Az ítélet ugyanakkor nem jogerős, mert a terhelt enyhítésért fellebbezett.

Amiért pedig ez a súlyos büntetés adatott két bűncselekményből adódik össze: garázdaság vétségéből és rablás bűntettéből. Ami a garázdaságot illeti, az abból állt, hogy a fiatalember az egyik alkalommal megjelent nagymamája családi házánál azért, hogy pénzt kérjen. Mivel nem nyitott senki ajtót, a ház ablakát egy téglával betörte. A vádlott erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást és riadalmat keltsen.

A terhelt később ismét elment a nagymamájához. Arra kérte a felmenőjét, hogy adjon neki pénzt egy zálogba adott telefon kiváltására. A sértett hajlandó volt kiváltani a zálogba adott készüléket, ezért együtt a község központja felé indultak. N. M. menet közben észrevette a sértett kezén lévő aranygyűrűt és azt el akarta venni. Emiatt a vádlott dulakodásba kezdett a nagyanyjával, a kezén lévő ékszer megszerzése érdekében.

A dulakodás közben végül a vádlott lerángatta a sértett aranygyűrűjét, miközben az asszony a nála lévő járóbottal védekezni próbált. Az unoka az ékszert elvette, azzal elmenekült, majd eladta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában