Katasztrófavédelem

2023.12.24. 06:55

Kávézással indult, összeköltözés lett belőle: párban a legjobbak az egri katasztrófavédők

A két vármegyei szakember közös története évekkel ezelőtt indult.

Molnár Helga

Tóth Judit és Marton Benedek

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Tóth Judit, a Heves Vármegyei Ellátási Csoport kéményseprőinek adminisztrátora és Marton Benedek tűzoltó őrmester, egri beosztott tűzoltó, a HUNOR Mentőszervezet tagja. Ő a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének alapképzésén műveleti, valamint tűzvédelmi és mentésirányítási szakán tanul 2021 szeptembere óta. Valamikor akkor kezdődött a közös történetük, erről ír a Katasztrófavédelem című online magazin decemberi száma.

Benedek 2016-ban szerelt fel hivatásos tűzoltónak, eddigi éveit a pécsi hivatásos tűzoltó-parancsnokságon töltötte, Judit pedig a 2020-ban csatlakozott a katasztrófavédelem Heves Vármegyei Ellátási Csoportjához, ahol a kéményseprők mindennapi munkáját és dokumentációs ügyeit segíti. 2021-ben kezdték meg felsőfokú tanulmányaikat az egyetem alapképzésén. Innen indult közös történetük.

Mit is mondhatnánk? Egy kapucsínóval indult a büfében, összeköltözés lett belőle 

– mesélte kacagva a pár.

Benedek 2022 májusában vett búcsút pécsi életétől és kollégáitól, majd kezdett új fejezetet Egerben.
– Rendkívül gyorsan pörögtek az események. Egyik nap még Budapesten vizsgáztunk, másnap már a pécsi albérletemet pakoltuk ki, levezettünk csaknem ezer kilométert, hiszen az utat oda-vissza kétszer jártuk meg. Két nap múlva pedig már az első szolgálati napomat kezdtem az egri tűzoltóságon. Visszagondolva szinte lehetetlennek tűnt, de együtt nagyon gördülékenyen kezeltük – mesélte. Kitartásuk az élet minden területén segíti őket.
– A sport közös kapcsolódási pont, idén együtt futva teljesítettük az Ultra Tisza-tó kört, a csapat, amelynek tagjai voltunk, százharminc kilométert futott összesen – mondta Judit, aki gyermekkora óta sportol. Ő egy danos fekete öves karatemester, valamint tizenháromszoros országos magyar bajnok. Kipróbálta magát terepakadály-futásban is, ebben a sportágban 2018-ban világbajnoki ötödik helyezést ért el. Benedek tűzoltóversenyeken indult, a tűzoltószakmai versenyen első helyezést ért el. 

Idén nyáron kemény elhatározással úgy döntöttek, hogy megírják pályamunkájukat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának őszi tudományos diákköri konferenciájára. Judit a kéményseprés és a lakosságvédelem kapcsolatát vizsgálta, míg Benedek a hivatásához közeli témán dolgozott. Azt tanulmányozta, hogy miként segítik a tűzoltók beavatkozásait az okoseszközök.
– A nyári időszakot kitöltötte a dolgozatok megírása és a kutatási részek kiértékelése, amikor egyikünk elfáradt, a másik tartotta benne a lelket, tudtuk, hogy végig fogjuk csinálni – mesélte Judit. A kedvenc idézete így szól: 

Ne hagyd, hogy az álmok csak álmok maradjanak.

A pályamunkákat név nélkül kellett benyújtaniuk, azokat egy négytagú bizottság olvasta és értékelte. A papírra vetett gondolataikat végül prezentálniuk kellett, így védték meg a dolgozatot. Az eredményhirdetés november közepén volt, a pár legnagyobb meglepetésére tizenegy pályamunka közül Judit és Benedek az első és második helyezést érte el. Így boldogan gratulálhattak egymásnak, Judit nyertes dolgozata és Benedek második helyezést érő munkája szakdolgozatnak megfelelő minősítést kapott. Tudják, hogy az útnak nincs vége, diplomájuk még nincs kézben, de ha eddig eljutottak, már nem állíthatja meg őket semmi. Mint ahogy az oklevélátadón készült képhez írták:

Együtt kezdtük el és lassan együtt érünk célba, együtt küzdöttünk érte és végül együtt nyertük meg a jutalmat

- írta a Katasztrófavédelem magazin. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában