Lerepült az útról

2023.12.12. 08:30

A pónilovas baleset miatt lépéseket tett a felsőtárkányi önkormányzat

Figyelmeztető táblát helyeztet ki az önkormányzat a hétfő reggeli baleset miatt amiben egy póniló halálos gázolás áldozata lett a ködben, a sofőr pedig a szántásba repült autójával. Egyúttal figyelmeztetik a gazdákat, hogy be kell tartani az állatvédelmi törvényt és felelősek az okozott kárért.

Szabadi Martina Laura

– Önkormányzatunk a hétfő reggeli sajnálatos baleset után megkereste a Magyar Közút Nonprofit Zrt-t, a kezelésükben lévő, állami tulajdonú 2505. sz. országos közutat érintő szabályozási javaslattal. – közölte Felsőtárkány önkormányzata Facebook oldalán. Mint ahogy arról már beszámoltunk, hétfő reggel egy helyi csoportban kezdett el terjedni a hír, hogy kora reggel egy autós elgázolt egy pónilovat Eger és Felsőtárkány között, a balesetet szenvedő autó pedig a szántásban kötött ki.

A helyiek arról számoltak be a hozzászólásokban, hogy arra felé rendszeresen kószálnak haszonállatok lekerítetlen területen vagy az úton. Portálunk megkereste a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, ahonnan Soltész Bálint sajtószóvivőtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a balesetben személyi sérülés nem történt, a póniló azonban elpusztult.

– A közlekedők védelme érdekében indokoltnak látjuk a 2505. sz. országos közút érintett szakasza vonatkozásában a KRESZ veszélyt jelző táblák kihelyezését. A táblák kihelyezése nem fogja mentesíteni az állattartókat a kárfelelősség alól, ők továbbra is kötelesek az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény, továbbá a mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól szóló rendeletben foglalt szabályokat fokozottan betartani! Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény 5. paragrafus 1 bekezdése értelmében az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról – hangsúlyozta az önkormányzat, illetve hozzátették, a Polgári Törvénykönyv rendelkezése alapján aki állatot tart, az állat által másnak okozott kárért felel, kivéve, ha bizonyítja, hogy az állat tartásával kapcsolatban felróhatóság nem terheli. Kiemelték, az állattartók kötelesek mindent megtenni az ilyen és hasonló balesetek megelőzése érdekében.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában