Ügyészség

2024.01.11. 10:36

Kiderült, hány év börtönt kaphatnak az M3-ason elkapott embercsempészek

Vád alá helyezte az ügyészség a türkmén embercsempészeket, akiket a hatóság még tavaly márciusban kapott el az M3-as autópályán.

Heol.hu

Az M3-as autópályán ellenőrzött egyik gépkocsi, amelyben embereket akartak átcsempészni Németországba

Forrás: Heves Vármegyei Főügyészség

Két letartóztatott, Németországban élő türkmén állampolgárságú embercsempész ellen emelt vádat a Füzesabonyi Járási Ügyészség - tudatta portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész.

A vádirat szerint a fiatal férfiak még szülőhazájukból, Türkmenisztánból ismerték egymást, majd későbbi tartózkodási helyükön, Berlinben is tartották egymással a kapcsolatot. A vádlottak 2023 márciusában Lengyelországon át Magyarországra utaztak azzal a céllal, hogy 3 ezer euróért egy ismeretlen személy megbízása alapján hazánk területére jogellenesen belépő külföldieket fuvarozzanak el Németországba. Az embercsempészek március 24-én öt török és egy szír határsértőt vettek fel a személygépkocsijaikba, akikkel megindultak a szlovák határ irányába. Út közben telefonon és egy mobilalkalmazás segítségével összehangoltan tartották egymással a kapcsolatot. Egyikük autójában négy utas ült, míg egy kiskorú török állampolgár édesanyja a másik kocsiban utazott - részletezte dr. Konkoly Thege László.

Kiemelte, a Füzesabonyi Rendőrkapitányság járőrei az M3-as autópályán, a mezőszemerei pihenőhelynél vonták intézkedés alá az egyik járművet, menekülő társát pedig röviddel később állították meg, szintén az autópályán. A két férfi őrizetbe került, majd a bíróság – ügyészi indítványra – elrendelte a letartóztatásukat. A járási ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja a társtetteseket. A vádhatóság a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy bűnösségük beismerése esetén a bíróság három év börtönt szabjon ki a terheltekkel szemben, valamint hat évre utasítsa ki őket Magyarország területéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában