Pénzmosás

2024.01.22. 09:55

Tévét, hangfalat lopott a kömlői tolvaj, majd eladta egy orgazdának

A tévéről a vevő is tudta, hogy lopott, de nem érdekelte. Pénzmosással vádolják őket.

Heol.hu

A Hevesi Járási Ügyészség vádat emelt pénzmosás elkövetése miatt - közölte portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

Az egyik vádirat szerint egy kömlői férfi tavaly áprilisban betört egy helybéli házba, ahonnan hangfalakat tulajdonított el. Később megegyezett az ügy II. rendű vádlottjával, egy fiatalemberrel, hogy az segít neki eladni a zsákmányt. Ez rövidesen meg is történt, amivel a fiatal orgazda a pénzmosás bűntettét valósította meg. Mindez megismétlődött májusban, amikor a tolvaj egy televíziót vitt el jogtalanul egy kömlői lakásból. Ekkor azonban már nem csak a közvetítő, hanem a lopott készülék vevője is a pénzmosás bűnébe esett, mivel tisztában volt azzal, hogy az általa tízezer forintért megvett, száznegyvenezer forint értékű tévé bizonyára lopott - fogalmazott a szakember.

Jogszabály:
A hatályos Büntető Törvénykönyv úgy rendelkezik, hogy pénzmosást követ el az, aki a más által elkövetett büntetendő cselekményből származó vagyont megszerzi, felette rendelkezési jogosultságot szerez, vagy megőrzi, elrejti, kezeli, használja, felhasználja, átalakítja, átruházza, elidegenítésében közreműködik. Ez a törvényi tényállás gyakorlatilag megfelel a köznyelvben és a korábbi törvényben orgazdaságnak nevezett cselekmény tényállásának.

Az ügyészség a tolvajjal és a kétszeres orgazdával szemben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására, a televízió vevőjével szemben pedig pénzbüntetésre tett indítványt - tette hozzá a sajtószóvivő ügyész.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában