Akadályozás

2024.01.26. 10:40

Nem tiltotta le dolgozója fizetéséből annak adósságát, bíróság elé került

A cég nem vonta a letiltást, így végrehajtó vette a kezébe, de ez sem volt elég.

Heol.hu

A Hatvani Járási Ügyészség bírósági végrehajtás akadályozásának vétsége miatt emelt vádat a közelmúltban - adta hírül portálunknak dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

A vád szerint a vádlott több mint tíz éve annak a gazdasági társaságnak az ügyvezetője, ahol az az adós dolgozik, aki ellen végrehajtási eljárást rendeltek el. Az önálló bírósági végrehajtó 2021 nyarán az adósra vonatkozóan letiltás iránt intézkedett, amiről a cégvezető vádlottat – mint munkáltatót – is tájékoztatta. A vezető ennek ellenére a letiltás foganatosítását nem igazolta vissza. Az önálló bírósági végrehajtó 2022 februárjában felhívta céget – rendbírságra történő figyelmeztetés mellett – annak közlésére, hogy a letiltás előjegyzésének mi az akadálya, azonban a vádlott erről továbbra sem nyilatkozott.

Jogszabály:
A Büntető Törvénykönyv rendelkezése alapján, aki a bírósági végrehajtás során, azt követően, hogy vele szemben a bíróság jogerősen rendbírságot szabott ki, a rendbírság kiszabására okot adó magatartást tovább folytatja, vagy a végrehajtásból eredő, jogszabályban foglalt kötelezettségének – ide nem értve a végrehajtható okiratban foglalt kötelezettséget – továbbra sem tesz eleget, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Hatvani Járásbíróság 2022 nyarán rendbírságot szabott ki a gazdasági társasággal szemben, mert a cég az ismételt megkeresések ellenére sem tett nyilatkozatot és a letiltást sem jegyezte elő. A végzés jogerőre emelkedett, azonban munkáltatói nyilatkozat továbbra sem érkezett a bíróságra. A férfi által képviselt cég a rendbírságot kiszabó jogerős végzése ellenére a rendbírság kiszabására okot adó magatartást folytatta, és a végrehajtásból eredő, jogszabályban foglalt kötelezettségének továbbra sem tett eleget - fogalmazott a sajtószóvivő ügyész.

Hozzátette, a Hatvani Járási Ügyészség a vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a cégvezetővel szemben.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában