Bűnügy

2024.02.27. 10:54

Az egri Érsekkertben rabolták ki a fiatalokat, az egyik elkövető 14 éves sem volt

Az Egri Járási Ügyészség olyan, gyermekotthonban nevelt fiatalkorúakkal szemben emelt vádat, akik – más bűncselekmény elkövetése mellett – Egerben, az Érsekkertben bántalmaztak, majd kiraboltak több, ott a szabadidejét töltő fiatalt.

Heol.hu

A vádlottak egyike a cselekmény elkövetésekor még nem töltötte be a 14. életévét, azonban gyermekkora ellenére is tisztában volt jogellenes cselekménye társadalmi és büntetőjogi megítélésével, ezért a törvény értelmében büntethető a minősített rablás bűntette miatt - erről dr. Konkoly Thege László ügyészségi sajtószóvivő tájékoztatta portálunkat kedden.

Az Egri Járási Ügyészség olyan, gyermekotthonban nevelt fiatalkorúakkal szemben emelt vádat, akik – más bűncselekmény elkövetése mellett – Egerben, az Érsekkertben bántalmaztak, majd kiraboltak több, ott a szabadidejét töltő fiatalt.
A fotót a nyomozás során bűnjelként lefoglalt elrabolt pénz egy részéről készítette a rendőrség
Forrás: Magyarország Ügyészsége

A vádirat szerint az egyik Heves megyei gyermekotthonból busszal Egerbe utazó nyolc vádlott 2022. augusztus 11-én késő este egy bevásárló kocsiban szeszes italokat tolva érkezett az Érsekkertbe, ahol folytatták a korábban megkezdett italozást. Eközben szóba elegyedtek egy kisebb társaság tagjaival, amit egyre durvább „beszólások” tarkítottak. Mindez oda vezetett, hogy a vádlottak egyike ököllel arcon ütötte az alkalmi vitapartnerét.

Már éjfélre járt az idő, amikor a nyolc vádlott meghallotta, hogy a patakparton zene szól, ezért odamentek ahhoz a padhoz, ahol négy fiatal hangosan működtetett egy lejátszót. A galeri tagjai előbb elloptak két üveg töményitalt a sértettektől, majd amikor azok ezt számon kérték, úgy döntöttek, hogy megszerzik maguknak a zenedobozt is. Ennek érdekében – rövid szóváltás után – fenyegetően léptek fel, mire a fiatalok szétszaladtak, a vádlottak pedig magukhoz vették a hátrahagyott értékeiket, melyekkel elrejtőztek a közeli bokrok között. Innen előugorva támadtak azután a rövid idő múlva a helyszínre érkező újabb sértettre, akit súlyosan bántalmaztak, és ugyancsak kiraboltak, letépve a nyakláncát, valamint elragadva a mobiltelefonját.

Dr. Konkoly Thege László arról is beszámolt, hogy egyes vádlottak két nappal később egy további rablást is elkövettek az Érsekkertben, melynek során az esti órákban a ruházatát átkutatva erőszakkal elvették egy arra sétáló férfitól minden értéktárgyát. A járási ügyészség a többrendbeli csoportosan elkövetett rablás bűntette mellett testi sértéssel, közokirattal visszaéléssel, és garázdasággal is vádolja az egyes terhelteket. Az ügy nyolc fiatalkorú és egy felnőttkorú vádlottja közül többen letartóztatásban várják az előkészítő ülést, illetve a bírósági tárgyalást.

Az ügyészség hét vádlottal szemben javítóintézeti nevelés elrendelésére, míg két terhelt esetében végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a vádiratban. A fotót a nyomozás során bűnjelként lefoglalt elrabolt pénz egy részéről készítette a rendőrség.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában