Tanulságos bűnügyek a múltból

2024.03.18. 19:55

Megölte anyját, ólommal vágta fejbe cimboráját

Hátborzongató két bűncselekmény történt 1987. január 3-án, szombaton Heves megyében.

Dr. Szalay Zoltán

"Közülük az egyik különösképpen az elítélésünkre tarthat számot, hiszen a középkorú férfi az édesanyját gyilkolta meg, mégpedig brutális kegyetlenséggel. A vizsgálat során utóbb egyébként azt is megállapították a szakemberek, hogy mindkét szörnyű bűneset közös kiváltója és kísérője a tudatot roncsoló alkohol volt" - ekképpen számolt be bevezetőjében a két bűntényről 1987. január 7-i számában a Heves Megyei Hírlap jogelődje, a Népújság. 

Mint a cikkben olvasható volt: az említett napon este 8 és 9 óra között Vámosgyörkön B. F. 38 éves foglalkozás nélküli férfiból tört ki a káros ösztön. Tovább szerette volna ugyanis folytatni a poharazgatást, ám az alkohol árának kifizetéséhez már nem volt pénze. Ezért a vele együtt lakó édesanyjától kért forintokat – ki tudja már, hányadszor az életben –, az asszony azonban elutasította a kérését. Erre embertelen dühbe gurult a terhelt, s a 76 esztendős K. M.-nét, a szülőjét a két fülénél fogva nagy erővel a talajra rántotta le, a fejét addig verte a földhöz, amíg az több helyen be nem tört. Ez sem volt azonban elegendő az elkövetőnek, hiszen ezután valamilyen kemény tárggyal további hét nagy erejű ütést mért az édesanyja fejére. A nő a helyszínen belehalt a rendkívül súlyos sérüléseibe. 

Wooden,Bat,In,The,Hands,Of,A,Man,In,Brown
Megölte anyját, ólommal vágta fejbe cimboráját (Illusztráció)
Forrás: Shutterstock

A rendőrségi nyomozás azt is kiderítette, hogy B. a szörnyű tette után, mint aki jól végezte dolgát, lepihent az ágyában, s nyugodtan aludt másnap reggelig. Akkor déltájban átment a szomszédokhoz, s tudatta velük, hogy édesanyja természetes halállal meghalt. A hazugsága hamar lelepleződött, mivel a kihívott körzeti orvos megállapította, hogy feltehetően súlyos bűncselekmény történt. 

B. F.-et a bűnüldözők őrizetbe vették. Emberölés alapos gyanúja miatt a férfi előzetes letartóztatását is elrendelték. 

Ugyanezen a napon, hasonló időpontban Ostorosról is bűncselekmény áldozatát kellett az egri kórházba szállítani. A 35 éves alkalmi munkás, B. M. a saját lakásán kortyolgatta a különféle szeszes nedűket ismerősével, a 40 éves helyi lakossal, Sz. I.-vel. Mint az italozó feleknél gyakran lenni szokott, szóváltás támadt közöttük, majd B. egy négy kilogrammos ólomdarabbal fejbe vágta a társát. Utóbbit súlyos, életveszélyes koponyasérüléssel vitték el a mentők, azóta is válságos állapotban van. B.-t őrizetbe vették, majd pedig előzetes letartóztatásba került. 

Mindkét súlyos bűncselekmény ügyében a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya folytatta az eljárást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában