Kegyetlen tett

2024.04.08. 13:55

Felfüggesztetett kapott az állatkínzó szilvásváradi nagypapa, jogász értékelte a büntetést

Egy nagypapa tavaly áprilisban unokája husky fajtajellegű kan kutyájának homlokába egy szöget vert, beszakítva a koponyacsontot, de az állat szenvedése itt még nem ért véget. Egy jogászok alkotta egyesület elmagyarázta, hogy miért lett egy év börtön két évre felfüggesztve az állatkínzó szilvásváradi nagypapa ügyében.

Szabadi Martina Laura

Sokak kedélyét felborzolta az a tavaly áprilisi ügy, amikor egy közel 80 éves szilvásváradi nagypapa valamiért azt gondolta, az lesz a megoldás unokája kutyájának gyakori szökésére, ha a homlokába ver egy 20 centis szöget majd kiviszi az erdőbe és beássa nyakig a szenvedő állatot. Nemrégiben arról számoltunk be, hogy egy évet kapott az öregúr, 2 évre felfüggesztve. A közösségi médiában, cikkünk alatt is szaporodtak a nyomdafestéket nem tűrő, illetve a hitetlenkedő hozzászólások. Miért csak ennyi és miért csak felfüggesztett a büntetés az állatkínzó szilvásváradi nagypapa esetében? - írták. 

Szöget vert a kutya homlokába, majd nyakig földbe ásta az erdőben a kutyát az állatkínzó szilvásváradi nagypapa
Szöget vert a kutya homlokába, majd nyakig földbe ásta az erdőben a kutyát az állatkínzó szilvásváradi nagypapa
Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az ügy nem túl hétköznapi, és nehezen tudható be például hirtelen felindulásnak, ha valaki szöget ver egy állat fejébe, kitalicskázza a közeli erdőbe majd szigorúan nyakig ássa csak be.

„Azzal, hogy szöget vert a fejébe, a vádlott súlyos traumát okozott a huskynak, az ezt követő fájdalom és félelemérzet pedig különös szenvedéssel járt a kutya számára” – olvasható dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész portálunkhoz eljuttatott közlésében. Ebben a bíróság büntetővégzését közli, mely az ügyészi indítványnak helyt adott. Tehát tárgyalás nem volt, hogy miért, azt elmagyarázta a többnyire jogászok alkotta Bojtár, telefonos állatvédelmi jogsegélyszolgálat egyesület közösségi oldalán, a poszt válasz lehet a laikus, olvasói kérdésekre.

„A vádlott oldalán fennálló súlyosító és enyhítő körülmények között erősen nyomhatott a latba az enyhítő körülmények oldalán az idős kor és a beismerés...” – írták. Majd kitérnek arra, hogy milyen lehetett a bizonyítás lefolyása: „A 100 ezer forintos büntetőeljárási költségből érezzük, hogy itt túl nagy bizonyítás nem történhetett: ekkora összegből szakértőt egészen bizonyosan nem lehet kirendelni, ezt az összeget kis túlzással a tértivevényesen feladott nagy borítékok a postán kiteszik (egy ilyen feladási költsége már ezer forint fölött jár)”

Az ítélet okai az állatkínzó szilvásváradi nagypapa ügyében

Dr. Kajó Cecília jogász, az egyesület tagja portálunknak ki is egészítette a magyarázatot:

 - Tehát azért kaphatott ilyen enyhe szankciót az idős férfi, mert az enyhítő-súlyosító körülmények végigelemzése kapcsán a bíróság szerint többet nyomhatott a latba az életkora és hogy korábban még nem volt büntetve, mint az, hogy milyen indokkal és körülmények között pusztított el egy állatot – válaszolta portálunk kérdésére. A költséggel kapcsolatban elmondta, az tapasztalatai szerint nagyjából az eljárás összes postaköltsége ennyi, kizártnak tartja, hogy bármilyen szakértőt kirendeltek volna az ügyben.

– Ezt pedig állatkínzásnál gyakorlatilag automatikusan kellene megtenni. Hiszen jogászok vitatkozhatnak azon, hogy mekkora szög, hány centi mélyen bejutva az agyba, milyen következményt és fájdalmat okozhat, de ez nem a jogászok dolga, hanem állatorvos szakértőké. Annak pedig, hogy „egyszerű” állatkínzás történt vagy például különös szenvedést okozott-e az elkövető, az a jelentősége, hogy utóbbiért szigorúbb büntetés járhat. Vagyis például egy alapos szakértői vélemény, amely súlyos állatkínzást támaszt alá, alkalmas arra, hogy akár letöltendő szabadságvesztést kapjon az illető – magyarázta. Elmondta, a szakértőket a nyomozási szakaszban lehet kirendelni. A Heves Vármegyei Főügyészségnél érdeklődtünk arról, hogy rendeltek-e ki szakértőt az ügyben. 

– Szakértő bevonására nem került sor a nyomozásban, mivel így is megállapítható volt, hogy az elkövető a cselekményével különös szenvedést okozott az állatnak, ami miatt az ügyészség állatkínzás bűntettével, vagyis a bűncselekmény minősített esetével vádolta a férfit – mondta dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész. A főügyészség a nyilatkozónak a bíróság döntésével kapcsolatos álláspontját nem kívánja kommentálni, illetve a sajtóközlemény kiegészítését sem tartja indokoltnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában