Jogerős ítélet

2024.04.25. 08:55

Öt évet kell fegyházban leülnie a lengyel embercsempésznek

A Hatvani Járásbíróság előkészítő ülésen kihirdetett jogerős ítélete szerint a lengyel embercsempésznek öt évet kell fegyházban letöltenie, s Magyarország területére 10 évig nem léphet. Ki kell fizetnie több, mint 1,3 millió forint bűnügyi költséget is az elítéltnek.

Sike Sándor

Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője arról tájékoztatta portálunkat, hogy vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntető eljárásban a bíróság április 22. napján előkészítő ülést tartott, amelyen ítéletet hirdetett. 

Ítéletet hirdettek az embercsempész ügyében
Ítéletet hirdettek az embercsempész ügyében
Forrás: Magyarország Ügyészsége

A bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében és kábítószer birtoklás bűntettében. Ezért őt – mint bűnszervezetben elkövetőt – halmazati büntetésül 5 év szabadságvesztésre és Magyarország területéről 10  év kiutasításra ítélte.

A szabadságvesztés végrehajtási fokozata fegyház. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság a szabadságvesztés tartamába a vádlott által őrizetben és  letartóztatásban töltött időt beszámítani rendelte, s kötelezte, hogy az Egri Törvényszék Gazdasági Hivatala külön felhívására fizessen meg a Magyar Állam részére egymillió 361 ezer 390 forint bűnügyi költséget, a felmerült további 502 ezer 276 forint bűnügyi költséget az állam viseli.

Az ítéleti tényállás szerint I. V. Lengyelországban az interneten keresztül vette fel a kapcsolatot egy embercsempész csoportot irányító ismeretlen személlyel, és ezer euróért vállalkozott arra, hogy a Magyarország területére jogellenesen belépő személyeket tovább szállítsa Szlovákiába. 

Egy benzinkútnál két személytől átvett egy gépkocsit az elítélt, majd a haszongépjárművel felvett kilenc szír és egy nigériai állampolgárságú, Magyarország területére az embercsempészéssel foglalkozó bűnszervezet közreműködésével eljutott személyt. Ők semmilyen európai uniós állam által kibocsátott vízummal és tartózkodási engedéllyel nem rendelkeztek. 

I. V. Lengyelországban megszerzett 0,22 gramm ketamin és 0,13 gramm THC hatóanyagú kábítószert, amit azzal a céllal hozott Magyarországra, hogy a vezetés közben az éberségét fenntartsa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában