Tárgyalótermi előzetes

2024.04.02. 07:16

Többszörösen minősített emberölés miatt kéri számon a bíróság a sértett lányát és a családtagokat

Egy életellenes bűncselekmény, illetve egy életveszélyt okozó testi sértés ügyében is tárgyalást tart ezen a "rövid" héten –mindkettőt szerdán – az Egri Törvényszék. Ez derül ki a hivatalos weboldalukon közzétett tárgyalási jegyzékből.

Sike Sándor

A tárgyi súlyát tekintve fajsúlyosabb bűncselekmény miatt folyó eljárásban V. P. -nét és társait különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekmény elkövetésével vádolja a Heves Vármegyei Főügyészség.

Portálunk korábban megírta már, hogy az ügy terheltjei rokonok: anya és lánya, valamint a másodrendű vádlott lány élettársa. A történet 2019. novemberéig nyúlik vissza, amikor is a sértett otthonában – háztartási baleset következtében – ágyhoz kötött, mozgás- és önellátásra képtelen állapotba került. 

A lánya, az elsőrendű vádlott tisztában volt az édesanyja ezen állapotával, ennek ellenére a gondozását nem látta el, részére sem orvosi, sem szociális gondozói segítséget nem hívott. Mindezen túl felrója a főügyészség azt is a nőnek, hogy a lakókörnyezet tisztántartásáról sem gondoskodott, az ingatlanban rendkívüli kosz és bűz uralkodott.

A rokonok, a büntetőper másik két vádlottja azon időszak alatt, amíg a sértett balesete következtében önellátásra képtelen állapotban hetente többször megjelentek közösen az ingatlanban, tehát tapasztalhatták, hogy mi történik és milyen állapotok vannak a lakásban.

A vádirati megállapítás szerint a sértett halálát az ellátatlanság miatti többszervi gyulladás és vérmérgeződés okozta. A halálhoz vezető folyamat során a sértettnek vélelmezhetően az átlagosat lényegesen meghaladó fizikai és lelki fájdalmat, szenvedést kellett elviselnie. Ezért is a többszörösen minősülő emberölés a vád.

A fiatalkorú G. D. I. ügyében is szerdán tart tárgyalást a törvényszék, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének vádjával. A súlyos cselekményt a terhelt az esti órákban, egy szórakozó hely előtti közterületen követte el, ahol is szóváltásba keveredett a sértettel. Utóbbi a konfliktus közben egy üres üdítős üveggel fejen ütötte a vádlottat. 

Bár az ütés hatására a vádlott "csak" egy nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, de mégis igen súlyos fenyegetés volt a válasza. A fiatalkorú ugyanis kijelentette, hogy visszajön, és megöli a sértettet. Meg is jelent nem sokára, mégpedig több rokona kíséretében.

A beígért bosszút azonban nem a "szokásos" módon, például verekedéssel váltotta valóra a fiatal, hanem úgy, hogy hátulról, észrevétlenül, futva megközelítette a saját társaságával beszélgető sértettet, és egy kalapácsszerű eszközzel egyszer, nagy erővel fejen ütötte. 

Az ütés következtében a sértett rövid időn belül összeesett. Ezt észlelve a vádlott az újabb ütésre emelt kezét leengedte, és rokonaival együtt távozott a helyszínről. Az "eredmény" pedig? A vádirat szerint az ütés következtében a sértett nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett el. A maradandó fogyatékossággal gyógyult koponyasérülések közvetett életveszélyes állapotot okoztak.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstoc)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában