Minősített emberölés

2022.07.13. 11:44

Borzalmas körülmények között halt meg az idős hatvani asszony

Minősített emberöléssel vádolja a Heves Megyei Főügyészség annak az idős hatvani nőnek a hozzátartozóit, akik elmulasztották rokonuk gondozását.

Sz. Z.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Kegyetlen szenvedéseket kellett átélnie a halála előtt annak a 79 éves nőnek, akit közeli hozzátartozói egyáltalán nem gondoztak azt követően, hogy otthonában magatehetetlen állapotba került. A büntetőeljárás jelenlegi állásáról szerdán kiadott sajtóközleményben a Heves Megyei Főügyészség tájékoztatta portálunkat.

A vád szerint a sértett a hatvani lakásán 2019 őszén háztartási balesetet szenvedett, ami miatt december elejére mozgásra és önellátásra képtelen állapotba jutott, teljesen ágyhoz kötötté vált. A vele együtt élő lánya, az ügy elsőrendű vádlottja naponta szembesült ezzel a helyzettel, mégsem látta el az édesanyját. Hozzá nem hívott  sem orvosi, sem szociális gondozói segítséget. A sértettet nem mozgatta, nem ágytálazta, nem pelenkázta, nem fürdette. Valójában emberhez méltatlan körülményeket teremtett a számára. Nem csak az ágy környékén, de az egész házban rendkívüli kosz és bűz uralkodott.

A néni unokája, az ügy másodrendű vádlottja és annak élettársa hetente megjelent a lakásban. Észlelték is a szörnyű állapotokat, ám nem tettek semmit a kínjai miatt gyakran jajgató asszony érdekében. Legfeljebb felszólították a beteg lányát az anyja gondozására, illetve arra, hogy hívja ki az orvost. Ám hiába.

Az egyenes ági leszármazókat, mint ismert, törvény kötelezi a felmenőikről való gondoskodásra. A sértett lánya és unokája azonban szándékosan és súlyosan elhanyagolta ezt a kötelezettséget, belenyugodtak a magatartásuk várható következményeibe. A többhetes ellátatlanság miatt rendkívül elhanyagolt szépkorú nőhöz csak akkor hívtak mentőt, amikor eszméletlen állapotba került, de akkor már az életét a szakszerű orvosi ellátás sem tudta megmenteni.

A Heves Megyei Főügyészség a két nőt különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, míg az unoka élettársát, mint harmadrendű vádlottat segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádolja. A vádhatóság a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy a bíróság az áldozat lányával, az elsőrendű rendű terhelttel szemben 12 év fegyházbüntetést szabjon ki, s tíz esztendőre tiltsa el őt közügyek gyakorlásától. A II. rendű vádlottal szemben 9 év fegyházat és 10 év közügyektől eltiltást, a III. rendű ellen pedig másfél év, végrehajtásában három esztendei próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában