Bűnügy

2024.05.26. 21:42

Kacsázott autóján a nő, volánján aludt a férfi

Szigorú szankcióra számíthat az, aki drogosan közlekedik és így okoz balesetet a járművével.

Dr. Szalay Zoltán

Legtöbbször olyan emberekről esik szó az ilyen típusú baleseti tudósításokban, akik úgy vesznek részt gépjárművükkel a közúti forgalomban, hogy előzőleg alkoholos italokkal öblögették a torkukat. Ám egyre gyakoribb, hogy azok is motorkerékpárra, vagy autó volánja mögé ülnek, akiknek a szervezetében valamilyen kábító hatású anyagokat találnak. Ráadásul balesetet okoznak, s nemcsak a saját életüket, egészségüket veszélyeztetik, hanem másokét is. 

Nemrég adtunk hírt arról a hölgyről, aki autózás előtt kábítószert fogyasztott, emellett a vizsgálat során több nyugtató hatóanyagát is kimutatták nála. Két esztendeje nyáron a 33-as számú főúton a személygépkocsija kormányát rángatva, kacsázva haladt, többször áttért a szemközti sávba, végül Besenyőtelek előtt árokba borult. Súlyosan megsérült. 

A Füzesabonyi Járási Ügyészség a büntetőeljárás során járművezetés bódult állapotban bűncselekmény elkövetése miatt vádat emelt ellene, s vádiratában közérdekű munka- és pénzbüntetés, valamint közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta vele szemben. 

A hatályos Büntető Törvénykönyv a 237. szakaszában rendelkezik a járművezetés bódult állapotban elnevezésű bűncselekményről. Ennek értelmében az valósítja meg ezt a deliktumot, aki a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol kivételével vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt állva vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet. Alapesetben ez vétség, amiért akár két évre is rács mögé kerülhet. Ha ilyen állapotban vezetve másnak súlyos testi sértést okoz, akkor már bűntettért kell felelnie, s három esztendőt is tölthet jogerős bírósági ítélettel fegyintézetben. 

Aki a bűnténnyel maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget idéz elő, az egytől öt, aki halált okoz, az kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés-büntetésre számíthat. A szankció öttől tíz évig tarthat, ha a bódult járművezető tette kettőnél több ember halálával jár, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz. 

Szintén két éve augusztusban közlekedett autóval a vádlott Kápolnán, ahol egy kereszteződésben a kormányra borulva elaludt. Járó motor mellett szunyókált, a mentősök ébresztették fel. Akkor gázt adott és elhajtott. 

ittas vezetés statisztika
Ittas vezetés statisztika
Forrás: Heves Megyei Hírlap


A Füzesabonyi Járásbíróság büntetővégzésében járművezetés bódult állapotban vétsége miatt 160 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta, s egy év három hónapra eltiltotta a járművezetéstől. A vádhatóság tárgyalás tartását kérte, mondván, a vádlott a tettét másik büntetőeljárás hatálya alatt követte el, s közlekedési szabálysértésekért több mint harmincszor vonták felelősségre. Vele szemben 300 ezer forint pénzbüntetés kiszabását, s négy év járművezetéstől eltiltást tartott indokoltnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában