Tárgyalótermi előzetes

2024.05.28. 11:25

Meghaladta a kétszáz millió forintot a vádlott által okozott gázrobbanás miatti kár

Ezen a héten sem unatkoznak szűkebb pátriánk bíróságai. A büntetőperek között szemezgetve találunk olyat is, amely – ha nagyon sok súlyosító körülmény merülne fel – akár életfogytig tartó szabadságvesztést is érhetne a büntetőjog szerint. Ráadásul e cselekmény "tétje" mindössze 20 ezer forint megszerzése volt.

Sike Sándor

A felrobbant épület

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

Az Egri Törvényszék az L. F. ellen nyereségvágyból elkövetett  emberölés bűntettének  kísérlete vádjával indult büntetőeljárásban kedden tart tárgyalást. Az akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújtható bűncselekményt a vádlott mindössze 20 ezer forint megszerzése érdekében követte el.

A történteknek külön pikantériája, hogy L. F. és a sértett a vádbeli cselekményt megelőzően jó viszonyban voltak egymással. A bűncselekmény 2023. februárjának egyik napján, az esti órákban történt úgy, hogy a vádlott felhívta telefonon az otthonában tartózkodó sértettet, és megkérte, hogy autóval szállítsa őt  el. 

A később ölési szándékkal megtámadott ember egy tárolórekeszben elhelyezte azt a bizonyos húszezer forintot, majd a gépkocsijával elszállította a későbbi támadóját, s a vádlott kérésének megfelelően parkolt le. Az autó leállítását követően azonban bekövetkezett az, amire bizonnyal nem számított: a pénz megszerzése érdekében fuvarozottja egy késsel, öt alkalommal megszúrta. 

A sértett sérülései következtében legalább közvetett életveszélyes állapot  alakulhatott volna ki. Ezen súlyosabb következményt a fuvarozó védekezése és a rajta lévő ruházat akadályozta meg. A Heves Vármegyei Főügyészség vádirata azt is rögzíti, hogy a támadó által használt kés alkalmas volt az élet kioltására is. 

Szerdán is tart büntetőperes tárgyalást az Egri Törvényszék különösen nagy kárt meghaladó kárt okozva elkövetett közveszélyokozás bűntette vádjával. A cselekmény terheltje, K. Z. az általa bérelt és használt társasházi lakásban egyik éjjel, az ingatlan egyik szobájában lévő konvektort leszerelte a gázvezetékhez csatlakozó flexibilis csőről.  A gázvezeték folytonosságának megszakadása miatt a földgáz kiáramlott a lakás légterébe, ahol feldúsult.  

A vádlott másnap reggel a lakás konyhájában dohányozni kezdett, és a cigaretta meggyújtásához használt nyílt láng a már robbanóképes gázelegyet berobbantotta.  A robbanás következtében a vádlotton kívül – aki 8 napon túl gyógyuló sérüléseket  szenvedett – más, az épületben tartózkodó személy nem sérült meg.  

A robbanás következtében a társasház közös tulajdonban lévő részei és a külön tulajdonban lévő ingatlanok tekintetében keletkezett kár összege meghaladta a 200 millió forintot. A vádlott szándékos cselekményével különösen nagy kárt okozva, közveszélyt idézett elő – rögzíti a váddokumentum. 

A Gyöngyösi Járásbíróság F. K. és társa ellen kifosztás bűntette miatt indult eljárásban tart tárgyalást ugyancsak szerdán. A cselekményt ketten követték el még 2021. nyarán, az egyikük, a másodrendű vádlott fiatalkorúként. A terheltek előzetesen  megegyeztek abban, hogy pénzszerzés céljából, időskorú női sértettek sérelmére  követnek el bűncselekményt, az úgynevezett „táskázást”, vagyis anyagi  haszonszerzés céljából táskákat tulajdonítanak el.  

Büntetőperüknek két vádpontja van. Az egyik szerint a vádlottak 2021. júliusa egyik délelőttjén a gyöngyösi buszpályaudvar közelében kifigyelték az idős kora miatt a bűncselekmény felismerésére és  elhárítására korlátozottan képes sértettet és elkezdték őt követni. Utolérve, F. K. egy hirtelen mozdulattal a válláról a táskáját lehúzta, miközben  fiatalkorú segítője figyelt. A táskával a helyszínről mindketten elszaladtak. 

Még ugyanezen a napon megismételték a cselekményt, csak éppen fordított volt a felállás és más volt a helyszín. A vádlottak meglátták a gyalogosan közlekedő, és a piros lámpánál várakozó, idős kora miatt a  bűncselekmény felismerésére és elhárítására korlátozottan képes sértettet. A fiatalkorú odalépett a várakozóhoz, és a kezében tartott füles műbőrtáskát egy  hirtelen mozdulattal kihúzta, majd azzal a helyszínről elszaladt, miközben vádlottársa figyelt.

Az Egri Járásbíróság ugyancsak szerdára kitűzött tárgyalásán S. Sz. halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt áll a büntetőbíróság előtt. A tette abból állt a vádirat szerint, hogy egy szociális intézménnyel kötött megállapodásban – az intézménnyel munkaviszonyban állva – vállalta az egyedül élő sértett „szociális segítését”, személyi gondozását. 

A sértett 2020-ban már középsúlyos demenciában szenvedett, önellátásra képtelen volt. A vádlott ekkor több alkalommal jelezte munkáltatójának, a sértett fiának, hogy felmenője 24 órás felügyeletre és gondozásra szorul, intézeti elhelyezésére azonban nem került sor.  

Az orvos szakértői véleményre alapozva a vádirat rögzíti, hogy a sértett később kórosan lesoványodott, testén sebek alakultak ki, illetve kihűlt. Mentők szállították kórházba, azonban kórházi kezelés ellenére elhunyt. Halálát a súlyos érelmeszesedés mellett kialakult előrehaladott testi leromlásos állapot és kihűlés miatt szövődményként fellépett tüdőgyulladás okozta.  

A vádlott szabályszegésével okozati összefüggésben következett be a sértett  elhalálozása – állítja a vádhatóság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!