heves megye

2017.08.07. 20:33

Válogat, mint egriek a templomban

Egri bazilika, egri Bazilika, Egri Bazilika, Egri bazilika. Mi a rend ebben a nagy változatosságban?

V. M.

– Különféle kiadványokat, lapokat, honlapokat böngészve látom, hogy az egri bazilika nevét milyen sok változatban írják: egri bazilika, egri Bazilika, Egri Bazilika, Egri bazilika. De nevezik így is: egri főszékesegyház, illetve Egri Főszékesegyház. Mi a rend ebben a nagy változatosságban?

– A templomnevek az intézménynevek közé tartoznak – válaszolja dr. Varga Gyula, lapunk állandó nyelvi szakértője, nyelvész, tanár. – A tarkaság alighanem abból fakad, hogy sok – főleg katolikus – templomnak van köznévi és tulajdonnévi megnevezése. A templomok általában a felekezetről, illetve a rendről kapják a nevüket, ezek így nem is tulajdonnevek, kisbetűsek: egri evangélikus, református templom; ciszter(ci), ferences, minorita templom. Tulajdonnevük általában a védőszentjüktől származik: Páduai Szent Antal-­templom (a minorita templom hivatalos neve), Szent Anna-kápolna (Széchenyi u.), Palermói Szent Rozália-templom (másutt: felnémeti Szent Rozália katolikus templom), Szent Bertalan-­templom (Gyöngyös), Szent Adalbert-plébániatemplom (Hatvan). Az egriek által rácnak mondott görögkeleti templom neve: Szent Miklós-­templom. Személynévi értékűek: Jézus Szíve-templom (Maklári út), Sarlós Boldogasszony-templom (Andornaktálya), Világ Királynője-­templom (Kerecsend).

A Heol nyelvi szakértője, dr. Varga Gyula Fotó: Huszár Márk

– De vannak ennél cifrább nevek is. Itt van például a ferencesek vagy a szerviták bonyolult nevű temploma.

– Valóban, a katolikus templomok neve gyakran eléggé bonyolult. (A kötőjelezés csak a személynév + templom szerkezetre vonatozik.) A barátok templomának teljes neve: Szeplőtelen Fogantatás Nagyboldogasszony ferences templom, a szervitáké: Szervita Szent János apostol és Fájdalmas Anya-templom. Az egri bazilika hivatalosan: Szent Mihály- és Szent János-­főszékesegyház. A múltkor a bornevek kapcsán jeleztem: ma divat a nagybetűsítés: Bazilika, Minorita Templom. Én egyszerűen csak a közszói megnevezést írom-­mondom-ajánlom: egri bazilika, ferences templom vagy a barátok temploma, minorita templom – ezek írásával nincs gondja senkinek. Szóval lehet válogatni, mint egrieknek a templomok

között.

V. M.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában