2017.10.01. 13:45
Bemutatták Átány értékeit
A helyi értékeknek szenteltek egy napot a településen, az első alkalommal megrendezett Hagyományőrző Napon, szombaton.
Gönczi Mihály, Átány polgármestere (jobb oldalon) a főzőverseny egyik első helyezettjével Fotó: B, R.
A Dr. Fél Edit Közösségi Térben bemutatták a helyi értéktárat, s egész napos programokkal készültek a szervezők. Főzőversenyt is tartottak, melynek nyolc indulója a szibériai borscstól kezdve, a sparhelten sült bodagon át, széles választékot mutatott be. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, az Átányi Vadásztársaság vaddisznópörköltje, valamint a Téglási Önkormányzat Marcsi mama pörköltje végzett az első helyen.
Ezen kívül keresték Átány sütijét is, e neves címet a pedig a Füzesabonyi Kertbarátok Köre Havas háztető nevű édessége kapta, megelőzve ezzel egyebek mellett a hókiflit, a Falat bársonyt és a csörögét.
A település polgármestere a helyi iskola udvarán arról szólt, a falu lakói büszkék lehetnek az elődök által rájuk hagyott értékekre, s ezek megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Az esemény vendége volt Tóth Éva, Hevesvezekény, illetve Czibere Béla, Téglás polgármestere is.
Berecz R.