Mátraszentistván

2017.10.05. 19:58

Télen-nyáron üzemel majd az új felvonó

Négy évszakos attrakciókat kínálnak a Mátrában.

Hliva Éva

A felvonó felső állomásának alapjait már építik Fotó: Czímer Tamás

Már hetek óta dolgoznak a munkagépek a mátraszentistváni sípark területén. Az idei szezonban egy új sífelvonóval bővül a központ, így összesen ­tizenegy lift várja majd a téli sport szerelmeseit a mátrai síparadicsomban. A beruházás hétszázhatvanmillió forintba került, amelyből százötvenmillió kormányzati támo­gatás.

Öntik a betont a leendő négyüléses sífelvonó felső állomásának alapjába. Az oszlopok helye pedig már elkészült. A területen folyamatosak a munkálatok, a pálya végén is dolgoznak a gépek, egy új medencét ásnak éppen.

– Ez 4500 köbméteres új víztározó tó lesz, amely a hóágyúk működéséhez kell, és szintén a beruházás része – kezdte Erbeszkorn Tamás. A Mátraszentistváni Sípark szóvivője tudatta: három medence van a területen, a legnagyobb a felső részen egy tízezer köbméteres, amelybe új, nagyobb teljesítményű szivattyú került. Az új tó különlegessége lesz, hogy a partján sétálóutat terveznek és fából készült pihenőpadokat helyeznek ki, nyugágyak és játszótér is épül, hogy minden évszakban lehessen használni.

– Tavaly nyáron jelentették be, hogy 150 millió forintos kormányzati támogatást kap a park, amelyhez a tulajdonos még 610 millió forintot tett hozzá, így valósulhat meg ez a nagyszabású beruházás. A mostani sífelvonó egy teljesen új szerkezet, kimondottan ide, erre a pályára készült – tette hozzá.

Elmondta: az egyedi osztrák gyártású alkatrészek zöme­ már megérkezett, a hat oszlop és a felső görgős részek a központban vannak. Még az üléseket és a sodronyt várják, de ettől függetlenül a terepmunkálatokat már elkezdték, és hetek óta folyamatosan dolgoznak, hogy a szezon elejére elkészüljenek. A meglévő tíz felvonó mellé építik az újat, amely közül a mostani lesz a legkomolyabb – fogalmazott Erbeszkorn.

– Ez egy külföldön már bevált, négyüléses felvonó. Óránként kétezer-kétszáz embert tud fel- és lehozni a hegyről. Az állomásokon – az automata beléptetőkapu után – egy mozgó járdára kell lépni a sítalppal, majd a biztonsági gyerekzárral ellátott ülésekre ülni. A beruházásnak köszönhetően a leghosszabb, egyben síelhető kék pályahossz 1150 méterre nő – ismertette a szóvivő.

A felvonó felső állomásának alapjait már építik Fotó: Czímer Tamás

Az előző síszezonban mintegy ötvenezren látogatták a meg a síközpontot, leginkább belföldi vendégek érkeztek. Népszerű a síoktatás is, hisz itt leginkább kék és piros pályákon sportolhatnak a tél szerelmesei. A gyerekek nagy örömére üzemel egy úgynevezett hófánkpálya is. A tervek között szerepel ennek a nyáriasítása, egyfajta mezítlábas vizes ösvénnyé alakítása, de megtudtuk, az új felvonó sem csak télen üzemel majd.

– A lift oldalán kerékpárt, vagy akár egy túrababakocsit is tudnak majd szállítani, ennek a jelentősége igazán a nyári időszakban nő meg, mert a beruházás keretében a hegytetőn tervezünk kialakítani egy pályát a bringásoknak is. Ezáltal minden évszakban ki tudják majd használni a látogatók a központ és a pálya lehetőségeit – fűzte hozzá.

Megtudtuk: az oszlopokat október végére szeretnék beemelni a helyükre egy helikopter segítségével. Ha a tervek szerint haladnak, december­re már a felvonó mindkét állomása elkészülhet. Ezek farönk borítást kapnak, hogy illeszkedjenek a már meglévő épületekhez.

Kékestetőn is készülnek a szezonra

Az idei szezonban az eddig megszokott módon és szolgáltatásokkal várják a vendégeket az ország tetején – nyilatkozta lapunknak Klausmann Viktor. A Kékestetői Sícentrum kommunikációs munkatársa elmondta: az oktatópálya mellet – ami 1014 méterről indul és Magyarország legmagasabban fekvő pályája – a két csákányos felvonót is üzembe helyezik, amelyek nyolcszázhatvan méter hosszon szolgálják ki a sízőket. – Ezek ha egyszerre működnek, a legnagyobb kapacitású húzóliftek hazánkban – ismertette, majd hozzáfűzte, továbbra is lesz lehetőség sífelszereléseket kölcsönözni és a Síakadémia oktatói is három hónapon keresztül várják a síelni vágyókat. Megtudtuk: télre megújul a HE-DO bár is és december 3-án az Advent a Kékesen elnevezésű programmal nyitják meg a Mátra téli szezonját.

Hliva Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában