közlekedés

2017.11.19. 20:03

Dél-Heves: kikerülni sem lehet a kátyúkat, annyi van

Dél-Hevesben régóta gondot jelentenek a rossz állapotú utak. A probléma megoldást kíván, a települések nehezen megközelíthetőek, s minél több idő telik­ el, az utak állapota is annál­ jobban romlik.

Berecz Renáta

Sok helyen nagyon óvatosnak kell lennünk Fotó: Berán Dániel

Jártunkban-keltünkben magunk is megtapasztaltuk már a térségben, hogy bizonyos utakon csak nagyon nehezen lehet autóval közlekedni. Ilyenkor nyilvánvalóan lassít az ember, ahogy teszik ezt a vele szembejövők is. Kerülgetjük a kátyúkat, de vannak olyan területek, ahol már ez sem lehetséges. Akárhogy próbálkozunk, bizony nem sikerül.

Tarnabod és Boconád között eddig még minden évben toldották-foldották az utat, idén sem volt ez másként. A faluvezető szerint igencsak indokolt lenne már egy teljes körű felújítás, hiszen sokan használják az említett szakaszt, úgy, ahogyan a Kál és Tarnabod közöttit, s ez utóbbit is jó lenne már rendbe tenni. Pető Zoltán szerint nem az átmenő forgalom okozta az út jelenlegi állapotát, hanem az idő vasfoga rágta meg, s nyilván minden egyes télen egyre rosszabbá válik a helyzet.

– Általában márciusban, tavasz­ elején látjuk meg, mit okoztak a fagyok az úton. Ezeket utána javítgatják, de ennek ellenére jó lenne már egy tartós megoldás – fogalmazott a polgármester.

Sok helyen nagyon óvatosnak kell lennünk Fotó: Berán Dániel

Bár az időjárás tagadhatatlanul közrejátszik az állagromlásban, Pélyen egy ­korábbi munkavégzés miatt az ott áthaladó gépek tették tönkre az utat. A Hanyi-Tiszasülyi árvízcsökkentő víztározó építésekor a településen keresztül közlekedtek a járművek, melyek nem hagytak szép nyomokat maguk után. Azóta minden évben javítgatták a keletkezett gödröket, de a zord időjárás nyomai itt is meglátszanak. Most ősszel azonban minden kátyút eltüntettek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai.

– Az út járható, nem kell a kátyúkat kerülgetni, de ettől még szükség van egy teljes felújításra, amely hosszabb távon is megoldást nyújthat – mondta a polgármester.

Ari Norman ugyanakkor elmondta, a legutóbbi javítások tartósabbak lehetnek, mert a hagyományos aszfaltozás helyett most egy gép segítségével célirányosan öntötték be a lyukakat, szurok és kavics elegyével. Hozzátette, a kis siker is örömre ad okot.

Újlőrincfalván átutazva szintén érdemes jobban lelassítani a megengedett sebességnél, mert ha nem tesszük meg, bizony­ kisebb hullámvasútélményünk is lehet. Bár itt is folyamatosan történnek ­javítási munkák, a belterületi közút ennél komolyabb beruházást igényelne. A polgármester elmondta, az útszakasz eredetileg egy gát volt, mely aztán kavicsterítést, majd aszfaltburkolatot kapott, azonban nincs megfelelő alapja. Zsebe Zsolt szerint éppen emiatt süllyedhetett meg az út, mely az áthaladó nagy járművek jelen­legi terhelését már nem bírja el. Hozzátette, az idegenforgalom ­miatt is fontos, hogy jól járható legyen. Reményre ad okot, hogy a közútkezelőtől tervezők is voltak már kint, akikkel bejárták a kritikus helyeket. Az elképzelés szerint a szakaszt kiegyenesítenék, s egy tartósabb, minőségibb utat építenének.

Tervek már vannak az új utakra

Megkerestük a munkák elvégzéséért és koordinációjáért felelős Magyar Közút Zrt.-t is, s érdeklődtünk, mikorra várható hosszabb távú megoldás az érintett dél-hevesi települések vonzáskörzetében.

A társaság kommunikációs vezetője arról tájékoztatott, hogy Pélyt és Sarudot érintően folyamatosan végeztek üzemeltetési és karbantartási munkálatokat idén. Pécsi Norbert Sándor elmondta: 2018-as és 2019-es terveikben szerepel, hogy a sarudi településnév-táblától Tiszanána irányába négy kilométernyi területen, valamint Újlőrincfalva teljes átkelési szakaszán, a külterületi részeket is érintve teljeskörűen felújítják az utat.

Arról is szólt, a Tisza-tó elérhetőségének javítására előkészítették a Ludas és Abádszalók közötti úthálózat felújítására vonatkozó terveket, s e beruházások érintenék Dél-Hevesben Tarnazsadányt, Tarnamérát, Boconádot, Hevest, Hevesvezekényt és Kiskörét is. Reményeik szerint e projektek a lehető legrövidebb időn belül megvalósulhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában