heves megye

2017.11.13. 07:36

Forrásvizeinket vizsgálták: nem árt az elővigyázatosság!

Heves megyében huszonegy természetes forrásvíz található, ebből tizenhetet vizsgáltak meg szakemberek szeptemberben. Senkit nem biztatnak arra, hogy ezzel oltsa szomját.

Barta Katalin

Sirokban a Gergely sara forrásvizét évtizedek óta isszák Beküldött fotó

Sirokban a helyi lakosságot a napokban értesítette az önkormányzat, hogy egy hatósági vizsgálat alapján a Sirokvár utcai Hárskút és a Darnóban található Gergely sara források vízminősége változó és rendkívül sérülékeny, épp ezért e vizeket csak saját felelősségükre fogyaszthatják az emberek.

A hír több embert is foglalkoztat, hiszen mindkét kútról évtizedek óta előszeretettel hordanak kannákban, palackokban ivóvizet nemcsak a helyben élők, hanem a környező településekről is. Akik rendszeresen ezt isszák, állítják, ivóvíznek és főzésre is alkalmasabb, mint a vezetékes víz. Esküsznek rá, hogy magas vastartalma miatt a szervezet számára is előnyös.

A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya azonban hivatalos közleményben erősítette meg, hogy az általuk vett minták alapján nem árt az elővigyázatosság a forrásvíz fogyasztásakor.

Tuza Gábor polgármestert megkérdeztük, véleménye szerint mennyi veszélyt rejthetnek a helyi forrásvizek. Szerinte a hatóság tette a dolgát, amikor a vizekből mintát vett és bevizsgáltatta azokat. Könnyen elképzelhető, hogy mivel nyílt vizekről van szó, bármikor belekerülhet például valami gazdálkodásból származó szennyező anyag, ami ronthat a minőségén. Állítja, a Gergely sara forrás vizére, annak jótékony hatására sokan esküsznek, hiszen évtizedek óta isszák, főznek vele. Úgy gondolja azonban, hogy a hatósági figyelmeztetést érdemes mindenkinek megfontolnia, hiszen annak elődleges célja a megelőzés.

Sirokban a Gergely sara forrásvizét évtizedek óta isszák Beküldött fotó

Megkérdeztük a Népegészségügyi Főosztály illetékesét is arról, milyen megfontolásból, mikor és hol vizsgáltak még a környéken forrásvizeket, s milyen megállapításra jutottak.

A válaszból megtudtuk, a kormányhivatalok kiemelt népegészségügyi feladatai között szerepel a településeken vagy azok közvetlen közelében található természetes források felmérése és vízminőségük vizsgálata.

A települési önkormányzatok közreműködésével elvégzett felmérés alapján Heves megye területén összesen huszonegy, a kiválasztási szempontoknak megfelelő természetes forrás található. A szakemberek tizenhét forrás bakteriológiai és kémiai vízminőség-vizsgálatát végezték el szeptemberben. Kialakítása vagy rendkívül csekély vízhozama miatt négy forrás mintavételre nem volt alkalmas. A vizsgálati eredmények túlnyomó többségében nem megfelelő vízminőséget mutattak, tehát ivóvízként történő fogyasztásuk, felhasználásuk veszélyeket hordoz magában.

Fontos kiemelni, hogy a kapott eredmények csupán egy pillanatnyi állapotot tükröznek, a természetes források vízminősége jellegükből adódóan nem állandó. Ez a változékonyság abból adódik, hogy a források vizének minősége és mennyisége jellemzően nagyon nagy mértékben függ a vízgyűjtő terület és a vízadó milyenségétől. Jelentősen kihat rá a lehullott csapadék vagy a területen folytatott növénytermesztési, állattartási, erdészeti, ipari tevékenység, az esetleges illegális hulladékelhelyezés is. A tevékenységek eredményeképpen a talajra jutó szennyező anyagokat a csapadék a mélyebb rétegekbe mossa, és ezek a források vizében is megjelenhetnek. Szemben az ivóvízcélú víztermeléssel, vízszolgáltatással, a források esetében nincs jogszabályi kötelezettség rendszeres üzemeltetői és hatósági vízminőség-vizsgálatokra, illetve nincsenek előírt minőségjavító beavatkozások.

Nem javallott a forrásvíz fogyasztása

A forrásvizek bakteriológiai szennyezettsége többek között gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket okozhat, míg például az olyan kémiai paraméterek, mint a vas- és mangánvegyületek, az úgynevezett másodlagos vízminőségromlásban jelentős szerepet játszó mikroorganizmusok megtelepedését teszik lehetővé. Ki kell emelni a nitrát esetleges határérték feletti jelenlétét a vízben, ami a csecsemőknél methemoglobinémiát (a vér oxigénszállító képességének súlyos zavara) válthat ki.

Fentiek alapján tehát a bizonytalan, változó, érzékeny és rendszeresen nem vizsgált vízminőség miatt a források vizének fogyasztását az előforduló egészségügyi veszélyek elkerülése érdekében egyértelműen nem javasoljuk – áll a Népegészségügyi Főosztály közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában