PETŐFIBÁNYA

2017.11.18. 08:25

Lakással se vonzó az óvónői állás

A szükséghelyzetben megbízási szerződésekkel foglalkoztatják a nyugdíjasokat.

T. O.

Nemrég a hazai sajtót bejárta a hír, ami szerint az egyik észak-magyarországi faluban félmillió forintos fizetést is adnának az ott munkát vállaló óvónőnek, mégsem jelentkezik senki. A híradásokból arra lehet következtetni, hogy ennek legfőbb oka az ott élők egy részének a „viselkedéskultúrája”.

Petőfibányán ilyen gond nincs, mégsem találnak képzett óvodapedagógust. Juhászné­ Barkóczy Éva polgármester elmondta: öt szakemberrel kevesebb van a kelleténél, pedig két-három szolgálati lakás is rendelkezésre áll azoknak, akik hosszú távra terveznek. A községvezető szerint az ok az óvónőhiány. A szükséghelyzetben megbízási szerződésekkel foglalkoztatják a nyugdíjasokat.

A térség más településein nincsenek ilyen gondok. Heréden minden állás betöltött, csakúgy az óvónői, mint a kisegítő és a konyhai munkakörök – mondta Kómár József polgármester.

Egyelőre Hatvanban sincs óvónőhiány – tudtuk meg dr. Kovács Éva aljegyzőtől, ám megjegyezte: ha az 1959 és 1965 között születettek nyugdíjba mennek, itt is számíthatnak fennakadásokra. Szerinte ezen a szakma vonzóbbá tételével – a diplomához előírt nyelvvizsgától eltekintéssel – lehetne úrrá lenni.

Lőrinciben a nyáron még három óvónő hiányzott, de azóta már betöltötték az álláshelyeket – közölte lapunkkal Lőrinczné Szabó Ilike intézményvezető. Elmondta: szerencsések, hiszen nem tudnának többletjuttatást adni a jelentkezőknek.

T. O.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában