erdőtelek

2017.12.16. 06:50

Magas volt a víz- és csatornadíj, intézkedtek a képviselők

Kevesebb csatornadíjat kell fizetniük az erdőtelkieknek jövő év január elsejétől. A településen 2015-ben adták át a szennyvíztisztító telepet, a működés elindulásával a kezdeti költségek azonban igen magasnak bizonyultak. Emiatt a lakosság is szót emelt.

Berecz Renáta

– A megyében a legmagasabbnak bizonyultak az általunk fizetett díjak, amit sok erdőtelki szóvá is tett több alkalommal, például közmeghallgatásokon – kezdi felvázolni a történteket Forgács Jánosné. A település polgármestere elmondta, két éve küzdöttek azért, hogy alacsonyabb legyen a szolgáltatás díja. Hozzátette, míg más településeken öt-hétszáz forint körül alakulnak a víz- és csatornadíjak, addig náluk ez megközelítette az ezer forintot is.

Éppen ezért megkeresték országgyűlési­ képviselőjüket, lehet-e találni valamilyen megoldást a csökkentésre. Szabó Zsolt lapunk érdeklődésére felidézte, tavaly fordultak hozzá az erdőtelkiek a magas költségek ­miatt. A helyi képviselő-testület és a polgármester is elkötelezett volt a változás iránt, így megindultak a tárgyalások.

– Áttekintettük a törvényi módozatokat, s folyamatosan egyeztettünk a minisztériummal, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal, valamint a területi szolgáltató, Heves Megyei Vízmű Zrt.-vel – fogalmazott a képviselő.

Az átadáskor még mindenki boldog volt, később, a díjak miatt már kevésbé Fotó: Berán Dániel

Hosszú szakmai egyeztetések következtek, kérvényeket nyújtottak be. Hozzátette, szakmai­lag nem voltak egyszerűek a tárgyalások, hiszen több szempontot is meg kellett vizsgálni. Fontos volt az erdőtelkiek kérése, másrészt olyan megoldásra volt szükség, mely a szolgáltató működését sem veszélyezteti.

Természetesen megkerestük a szolgáltatót is, hogy megtudjuk, hogyan lehetséges, hogy jövőre mégis alacsonyabb költségekkel számolhatnak az erdőtelkiek. Azt a tájékoztatást kaptuk, a Heves Megyei Vízmű Zrt. az erdőtelki szennyvíztisztító telep próbaüzemi lezárását követően felülvizsgálta a csatornadíjat, és a tényleges költségek, valamint az ideiglenesen megállapított díjak helyett javaslatot tett az Energiahivatalnál, mely ennek megfelelően hozott határozatot.

Jövőre újabb beruházások indulnak

A tavaly átadott szennyvíztisztító telep megépítése hosszú folyamat eredménye volt. Mint arról két éve hírt adtunk, a beruházásnak több mint tízéves történelme volt. ­2014-ben gyorsultak fel az események, s a kezdeti támogatás mértéke a kormány segítségével nőtt száz százalékra. Az 1,6 milliárd forintos beruházással megépült hat átemelő és a szennyvíztisztító telep, 21 kilométer gerinc-, 10,4 kilométer bekötő- és 2,7 kilométer nyomóvezeték, illetve nem utolsó sorban elkészült 1250 bekötési hely is. Erdőtelek így 95 százalékban csatornázottá vált.

Szabó Zsolt lapunknak arról is szólt, hamarosan Tarnaméra és Boconád területén is elindulhat a szennyvízberuházás, s ha minden a tervek szerint alakul, már 2018 elején letehetik az alapkövet. Hozzátette, a megyében még számos települést érintenek majd hasonló beruházások, ezek között említette például Heves-Alatkát is, ahol jövő tavasszal kezdődhetnek a munkálatok.

 

Címkék#Erdőtelek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában