heves megye

2017.12.04. 11:22

Karácsony jön, érdemes figyelni a vásárokban

Az adventi hetekben nemcsak lélekben várjuk a karácsonyt, de ajándékokkal is készülünk. Városainkban nemcsak üzletekben, hanem utcai árusításon is beszerezhetjük a szeretteinknek szánt dolgokat. A szervezett árusítás mellett persze megjelennek az illegális üzletelők is. Őket a hatóság nem szereti.

Sike Sándor

– A napokban találkoztam már néhány táskából zoknit áruló emberrel az egyik nagyáruház parkolójában – fogalmazott kicsit ironikusan az ötvenes évei közepén járó József, Felsőtárkányból. Szerinte nem is az a probléma, hogy úgymond olcsón, 350 forintért kínálnak két pár zoknit. Mindenki szereti a jó üzletet, ha nem egészen törvényes, akkor is. Nagyobb gond a silány minőség, és minden garancia hiánya.

Garabás Péter, az egri közterület-felügyelet vezetője az illegális árusítást firtató kérdésünkre elmondta: a karácsonyi vásárok külön kategóriáját képezi a „táskából árusítás”. Ennek az ünnepek közeledtével általában nagy keletje van, noha teljesen illegális. A szabályszegőkkel szemben a közterület-felügyelők és a rendőrség intézkedhet.

Egerben a karácsonyi vásárt a Média Eger Kft. Kultúrma részlege koordinálja és szervezi Fotó: Berán Dániel

A szakember szerint az utóbbi időkben ­érezhetően visszaesett a megyeszékhelyen az ilyen típusú utcai árusítás. Akik mégis próbálkoznak, azokkal előbb megpróbálják megértetni, hogy törvénytelen, amit csinálnak. Érdekes tapasztalatuk, hogy a román állampolgárságú – belőlük van több árus – próbálkozók többnyire megértik a figyelmeztetést és felhagynak a tevékenységgel.

Ugyanakkor akad néhány renitens honi személy, akit nem könnyű jobb belátásra bírni. Ilyenkor intézkedésre van szükség. Az eljárást a jogi iroda folytatja le közösségellenes magatartás szabályainak megszegése miatt.

A közterület-felügyelet vezetője elmondta: speciális eset a nagyobb áruházak parkolóié. Ezek ugyanis magánterületek. Hogy ott is eljárhat a hatóság, az teszi lehetővé, hogy a közforgalom előtt megnyitott területről van szó. A közforgalom számára történő átadással az áruházi várakozóhelyek elveszítik magánterület-jellegüket.

Gyöngyös város közigazgatási területén árusítás csak közterület-használati megállapodás után lehetséges – közölte a Heol kérdésére Bezzeg Enikő polgármesteri kabinetvezető. A megállapodást a városrendészet készíti elő, és a polgármester aláírása véglegesíti. Érvényes közterület-használati megállapodás nélkül árusítani tilos.

Vásárláskor érdemes körültekintőnek lennünk. Kerüljük a táskából árusítókat Fotó: Berán Dániel

– A városi nagyrendezvények alkalmával a Gyöngyösi Kulturális és Rendezvényközpont kér közterülethasználati engedélyt. Ebben az esetben az árusoknak ezt külön már nem kell igényelniük. Illegális közterület-használati árusítás nagyon ritkán fordul elő Gyöngyösön, de ha meg is történik, a közterület-felügyelők figyelmeztetik az elkövetőt, majd, ha ennek ellenére is folytatja a tevékenységet az árus, akkor bírságot szabnak ki – mondta el a Hírlapnak a kabinetvezető.

Szavai szerint jogosulatlan közterületi értékesítés miatt ötezertől ötvenezer forintig szabható ki helyszíni bírság a vonatkozó törvény szerint. Amennyiben az intézkedéskor szabálysértési feljelentést tesznek, akkor a bírság felső határa 150 ezer forintra emelkedik.

A közterület-felügyelő a helyszínen dönti el, hogy figyelmeztet­, helyszíni bírságot szab ki, vagy feljelen­tést tesz.

Adventi vásár utcákon, tereken

Az adventi ünnepségsorozat, benne a karácsonyi vásár szervezése Egerben az idén meghatározóan a Média Eger Kft. Kultúrma részlegére hárul, illetve a Katona téren továbbra is az EVAT Zrt. hatáskörébe tartozik a vásár. A kultúrmások adventkor négy helyszínen vannak jelen faházaikkal – tudtuk meg Csiszár Pétertől. Az adventi vásár egyik szervezője elmondta: a Dobó téren 28, a Zalár utcában hét, a Gárdonyi téren nyolc, a Végvári Vitézek terén pedig három létesítményt használnak. A Dobó téren valamennyi házikóban vendéglátós árusítóhely működik, míg a Gárdonyi és a Végvári Vitézek teréről egy-egy házból fényfestést vezényelnek, hétvégeken pedig népies játszóteret működtetnek itt. De ezen faházak némelyikéből szolgálják ki a gyermekek számára ingyenes mini műjégpályát is. A Média Eger információs sátrát a Zalár utcában találják meg az érdeklődők.

 

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában