balaton, szúcs

2017.12.21. 17:15

Segítség a mindennapi élethez és a felzárkózáshoz

Gyerekeket, szülőket támogatnak, tanítanak.

Tóth Balázs

Balaton önkormányzata negyven, Szúcsé pedig negyvennégymillió forintot kapott az Európai Uniótól arra, hogy a két településen hátrányos helyzetben lévő fiatalok fejlődését segítse.

– Örülünk a sikernek, hiszen ez előfeltétele egy másik pályázatnak, amelynek segítségével a művelődési házunkat szeretnénk felújítani. A közösségi teret most is használjuk, de rossz állapotban van. A programokba kisgyermekes családokat, édesanyákat, nagylányokat szeretnénk bevonni. Ők szakemberektől kaphatnak tanácsokat, oktatásban részesülnek, van igény ilyen programokra – mondta Udzeliné Murányi­ Enikő, Balaton polgármestere.

Balatonban a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek egészséges fejlődését, a szülői kompetenciákat erősítenék a Gyerekházban. Biztosítanák a változatos tevékenységekhez szükséges játékokat, anyagokat.

A tervek szerint lesznek képességkibontakoztató foglalkozások, állapotfelmérések, s biztosítanak étkezést is. Kiemelten foglalkoznak az egészséges életmódra neveléssel, gazdálkodási, háztartástani ismeretekkel. Biztosítanak továbbá mosási, tisztálkodási lehetőséget.

Együttműködnek a védőnővel, gyermekorvossal, szociális munkással, óvónővel, fejlesztő pedagógussal, a család- és gyermekjóléti szolgálattal. Ezen túl a várandós anyukákat is felkészítenék a gyermek fogadására, segítenék a nagyobb gyerekek továbbtanulását.

A szúcs-bányatelepi közösségi házban eddig is rendszeresek voltak a programok a Katona József Színház művészeinek jóvoltából Fotó: T. B.

Szúcson a bányatelepi közösségi­ házban tervezik egy „jó kis hely” létrehozását. Ehhez tovább kell korszerűsíteni az épületet, az alsó szintet jobban átjárhatóvá teszik, folytatják a közfürdő kialakítását. Akadálymentesítenek is, a babakocsival érkezők is könnyebben bejutnak majd az épületbe, tudtuk meg Ország József polgármestertől. Bővítik a sportolási lehetőséget is a játszótéren és a sportpályán.

Ország József elmondta, a közösségi házban eddig is voltak gyerekeknek, családoknak ­szóló felzárkóztató programok, például az Autonómia Alapítvány és a Katona József Színház jóvoltából. A most elnyert projektben a Máltai Szeretetszolgálattal működnek együtt.

Továbbra is lesznek kulturális programok, baba-mama klub, játszóház, sportnapok és közös kirándulásokat is szerveznek, s tanodaprogramot is indítanak. Mivel a környéken szegények élnek, akik sok szolgáltatáshoz nem jutnak hozzá, ezeket is közelebb hozzák hozzájuk. Lesz tisztálkodási és mosási lehetőség, a 3 év alatti, intézménybe nem járó gyerekeknek étkezést biztosítanak.

Majdnem félmilliárd forintot nyertek építésre, s más projektekre

Az uniós ciklusban majdnem félmilliárd forintot nyert eddig a balatoni önkormányzat, illetve a helyi intézmények. Egyebek közt hivatali épületek energetikai korszerűsítésére, az ­orvosi rendelő felújítására, valamint piacra és hozzá kapcsolódó dolgokra nyertek forrást a TOP-ból.

Ezen kívül felújítják a templomot, a helyi katolikus általános iskola pedig szemléletformálásra, valamint közösségfejlesztésre nyert pénzt.

A most elnyert gyerekházon túl egy tíz településen megvalósuló esélyegyenlőségi, foglalkoztatás-elősegítési program vezetője is lett a település, 250 millió forintból indul egy komplex humánerőforrás-fejlesztés a Bélapát­falvi járásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában