adács

2018.01.17. 07:00

Évek óta elkeserítő az utak állapota

Kátyúkkal teli, szinte járhatatlan a település Kossuth Lajos utcája. Lépésben lehet csak autóval végighajtani rajta, de a gyalogosok is óvatosan közlekednek, hisz a járda is töredezett, ­saras időben pedig csúszós és balesetveszélyes. Ám a településnek nem ez az egyetlen útja okoz gondot.

Hliva Éva

A falu közepén, a vasút­állomástól az önkormányzatig óvatosan, szinte lépésben hajtok az autóval. Forgalmas szakasznak tűnik, máris jön szembe egy kocsi, amennyire tudok lehúzódom, de amaz inkább megvár, amíg elhajtok mellette. Gyorsan kiderül, hogy két autó kényelmesen még jó időben sem fér el itt egymás mellett. Hatalmas kátyúk, megsüllyedt útpadka végig… Az esős időben tócsákkal teli az út. A járda is saras és szemlátomást ferde, töredezett, most saras is. Megállok. Igyekszem felmérni az áldatlan állapotot és csak sejtéseim vannak arról, milyen bosszantó lehet itt naponta közlekedni.

Kerékpárral sem egyszerű közlekedni

Széchenyi Istvánné kerékpárral jön szemben, nem is igen tud kikerülni, leszáll a bicikliről.

– Nagyon rosszak az utak, de nem csak itt, mindenfele – panaszolja is az idős asszonya kérdésemre. Most ugyan egy pár utcát rendbe tettek, de a többi borzalom – árulja el. Ahogy azt is, hogy nyolcvanéves létére kénytelen tekerni, mert muszáj az üzletbe eljutnia, de a nagyobb kátyúknál nem kockáztat, inkább leszáll a kerékpárjáról és áttolja a veszélyesebb szakaszokon.

Többektől is érdeklődöm az utak állapotáról. Elmondják, hogy a nagy forgalom, főleg a teherautók, kamionok miatt mennek tönkre az utak és ez évek óta probléma.

Az Adács és Vámosgyörk közötti útszakasz balesetveszélyes a hatalmas kátyúk miatt Fotó: Czímer T.

– A településünk úthálózata összesen mintegy huszonkettő kilométer és ennek több, mint a fele igen rossz minőségű – tájékoztat Ócsai László. A polgármester készségesen invitál végig a falun, hogy megmutassa, valóban vannak problémák, de amit tudnak, azért megtesznek.

– Mintegy két kilométeres útszakasz állami kezelésben áll. A Kossuth Lajos utca is és az Árpád fejedelem utca is – szögezi le a polgármester. Hozzáteszi: ezekhez nem tudnak hozzányúlni, panaszt folyamatosan tesznek és évek óta kérik a javítást. Most azonban megoldódni látszik ez a probléma.

Hosszú idő kellett, hogy járható legyen ez az út

– Évtizedek óta nem voltak a belterületi állami utak felújítva nálunk. Most 178 ­millió forintból végre megújul a falunk központjában végigfutó két nagyon rossz állapotban lévő út. Az engedélyeztetési és egyéb eljárások már lezajlottak, már csak a jobb időre várunk, az ígéretek szerint tavasszal elkezdik a munkát a közútkezelő szakemberei – tudatja a polgármester, miközben arról is tájékoztat, hogy tavaly néhány saját utat is rendbe tudott tenni az önkormányzat.

Jól gazdálkodtak, tudtak fejleszteni, felújítani

– Mivel előző években az önkormányzatunk jól gazdálkodott és ­hitelfelvételre nem kényszerült, ezért a kormánytól kaptunk kétszer negyvennégymillió forint támogatást. Ebből több utcát is felújítottunk, a Damjanich útra csaknem egymillió forintot költöttünk, hogy egyáltalán járhatóvá tegyük, de például a ravatalozó is ebből az összegből épült, valamint a hivatal is ennek révén újult meg – árulja el kérdésemre a a falu vezetője.

Siralmas állapotban az összekötő út

A települést elhagyva Vámosgyörk irányába tartunk, lassan vezet a polgármester, akkurátusan kerüli ki a kátyúkat. Közben azt meséli, hogy ezen az úton hetente történik baleset a hatalmas kátyúk miatt, de hiá­ba jelentik be neki, ez a szakasz sem az önkormányzaté. ­2008-ban már egyszer felújították, azóta ismét teljesen tönkrement. Nincs jó alapja az útnak, hisz ezen valamikor csak lovas kocsik jártak – meséli.

– Na, ezt tessék nézni! – áll bele Ócsai László az út közepén tátongó mélyedésbe, miután lehúzódtunk, hogy közelebbről is megnézzük a kráterszerű lyukat. – Ebbe, ha valaki beleszalad, minimum tengelytörést szenved az autója, rosszabb esetben meg fel is borul… hogy ezt mikor csinálják majd meg és erre még mennyi időt kell várni, azt nem lehet tudni – teszi hozzá elkeseredetten.

 

Címkék#Adács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában