tarnazsadány

2018.01.13. 08:07

Tarnazsadányi iskola: gond van, de vész nincs

Több minden is megújulhat idén az intézményben.

Berecz Renáta

Sok bőrt lehúztak már a médiumok a tarnazsadányi iskola­ vizesblokkjának ­állapotáról, az elmúlt időszakban azonban volt egy kis csend. Csakhamar újra téma lett, miután – mint arról ­lapunk is beszámolt – ­helyszíni vizsgálatot végzett az ombudsman­…

A történtek ellenére az iskolaigazgató még mindig derűsen fogad minket. Beszélgetni kezdünk, s elmeséli a novemberi ­ombudsmani látogatást is. Öcsödi-Kiss József úgy véli, egy nagyon határozott, objektív jelentést készítettek az iskoláról, ami sok felületen sajnos egész másképp jelent meg. Példaként előveszi ­fiókjából az egyik portálról kinyomtatott cikket. Ebben borzalmas állapotokról írnak, s egy ­2016-os fotót tettek mellé a hírhedt vizesblokkról­.

– Egyáltalán nem fedi a valóságot, s ami még rosszabb, úgy írtak rólunk, hogy két éve itt sem voltak – fogalmazott az intézmény vezetője. Persze, ő is egyetért azzal, az iskola épülete kétséget kizáróan felújításra szorul. Érthető, hiszen legidősebb épületük már százéves is van.

 

Az igazgató szívesen körbevezet minket az iskolában, úgy véli, nincs rejtegetnivalójuk. Végigjárjuk a tantermeket, beköszönünk, s a gyerekek ugyanilyen vidáman válaszolnak – pedig valószínűleg unják már a látogatókat. Folyamatos kettősség figyelhető meg utunk során, hiszen a jövő is megjelenik azért a múlt lenyomatai mellett.

Bár az iskolapadok nem a legújabbak, a tantermek tiszták, tágasak, s egy pályázat révén interaktív tábla is segíti az oktatást. Az igazgató ­elmeséli még, sok nyílászárójuk már műanyag, s nemrég kapta a hírt fenntartójuktól, hogy hétvégén a beltéri ajtókat is korszerűbbre cserélik. Elmondja azt is, sajnos sok helyen érezhető a dohszag. Csak ismételni tudja, ezek az épületek már régiek, elavultak.

– Azért a lehetőségekhez mérten kicsit fejlődtünk – ­mondja, majd továbbmegyünk a folyosón, s azt is megmutatja, néhány helyen a padlózat is megsüllyedt már. Szavai szerint a tető is cserére szorul, de az ombudsman által vizsgált tornatermet is rendbe kell hozni. Hozzáteszi, erre már vannak tervek, s megmutatja, legrégebbi épületükben – ahol korábban testnevelésóráikat tartották – most táncórák vannak. Úgy vélte ugyanis, a mennyezet nem biztos, hogy elbírna egy intenzív labdajátékos órát. A most még különálló termeket egybenyitnák, így nagyobb teret nyernének egy kényelmes órához.

Arról is szól, van már ígéret a régi bitumenes pálya felújítására is, így megnézzük azt is. A fiúk­ éppen fociznak, a lányok sikítva-ugrálva drukkolnak. Nézésükből látom, ők már tényleg unják a felhajtást. Tanárnőjük meg is kérdezi, „maguk is a WC miatt jöttek?”

Ha már itt tartunk, a sokat emlegetett vizesblokk helyzete is rendeződik hamarosan. Tervek már eddig is voltak, s úgy tűnik, a pénz is megvan felújításra. Az igazgató megmutatja, a főépülethez fog csatlakozni az új rész, ahol egy minden igényt kielégítő, szabványoknak megfelelő mosdót alakítanak majd ki.

A fenntartó is próbál segíteni

Megkerestük az Egri Tankerületi Központot is a történtek okán. Ballagó Zoltán úgy nyilatkozott, a múlt héten megjelent állításokkal ellentétben a fenntartó még 2016-ban rendbe hozta a tarnazsadányi iskola vizesblokkját, a mosdóról közölt fotók a korábbi állapotokat mutatják. Szavai szerint nem igaz az sem, hogy az intézmény által használt helyiségek életveszélyes állapotban vannak.

Elmondta, az iskola 2017. ­január elsejétől az Egri Tankerületi Központ fenntartásában működik, új eszközökre, karbantartásra és felújításra tavaly 6,2 millió forintot költöttek. A tankerületi központ az épületen kívüli mosdó helyett egy új, épületen belüli vizesblokkhoz a tavalyi költségvetési maradvány terhére forrást különített el. A kivitelezésre már decemberben kiírták a közbeszerzési eljárást. Terveik szerint a tornaszobát, valamint a rossz burkolatú sportudvart is felújítják idén. Úgy fogalmazott, mindent megtesznek azért, hogy a több évtizedes elmaradást a lehető leghamarabb behozzák, kulturált körülményeket biztosítsanak a diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában