Erdőtelek

2018.01.31. 11:20

Laptopokkal segítik a magányos időseket

Tavaly novemberben indult el országszerte az idősügyi infokommunikációs program. Megyénkben 172 nyugdíjas vállalkozott a projektben való részvételre, megnéztük, hogyan segíti őket a kezdeményezés.

Süli Kinga

A projekthez országszerte 480 hátrányos helyzetű település csatlakozott, megyénkben hét településről – Erdőtelek, Füzesabony, Kisköre, Pétervására, Tenk, Visznek és Zaránk – vontak be időseket. A program keretein belül minden nyugdíjas kapott egy laptopot, valamint rendeltek melléjük egy pártfogót is, aki rendszeresen segíti őket a számítógépes felhasználói ismeretek elsajátításában.

Erdőtelken harminc szépkorú vesz rész a projektben, őket tizenhét időslátogató segíti. A laptopokat már megkapták, már csak az otthoni internet biztosításához szükséges eszközt várják, ám addig is a település iskolájában berendezett diszpécserközpontban foglalkoznak a nyugdíjasokkal.

– A településen nagyjából hétszáz hatvanöt év feletti él, nagyon magas a nyugdíjasok aránya. Sokan élnek közülük egyedül, és már a szomszédi kapcsolatok sem olyan erősek mint régen, gyakori az elmagányosodás. Ezért azt gondolom, ki sem találhattak volna számukra ennél a programnál jobbat, a projektben résztvevőkön már most, néhány hét után látszik a változás, hogy vidámabbak, érdeklődőbbek – részletezte Bozóné Kecső Zuzsanna, a program erdőtelki koordinátora, a helyi gondozási központ vezetője.

Kalóczkai Jánosné már rutinosan keresgél az interneten Fotó: Márkus Attila

Mindenki jól jár a programmal

A szociális szakember aláhúzta, nem csak a nyugdíjasok, az időslátogatók is nyertesei a programnak, hiszen ők korábban munkanélküliek voltak.

– Igyekeztünk helyi gárdát összeszedni, és lehetőleg fiatalokat, akiknek nem jelent gondot, hogy naponta kell kijárniuk az idősekhez. Szerencsére egy jó kis fiatalos csapat állt össze, mindannyian nagyon lelkesek, jól kijönnek a patronáltjaikkal, és örülnek, hogy végre van munkájuk – ­fejtette ki Bozóné Kecső Zsuzsanna.

Szabó Benjamin korábban informatikusként dolgozott, ezért azonnal igent mondott, amikor felkérték, hogy legyen helyben a program informatikusa. Emellett az idősekkel is foglalkozik, és nagyon élvezi a feladatot.

– Kellett egy kis idő, mire megtaláltam a közös hangot a nyugdíjasokkal, de mára már teljesen belejöttem, kialakult az összhang közöttünk. Mindenki számára személyre szabjuk a tanulást, fontos az érdeklődési kör megismerése, mert így könnyebben találunk számukra feladatokat, és ők is nagyobb élvezettel tanulnak – árulta el Benjamin.

A legtöbben a családjukkal tartják a kapcsolatot

Az erdőtelki résztvevők legtöbbje azért jelentkezett a programba, hogy családjával az interneten keresztül, egyszerűbben tarthassa a kapcsolatot. Ki gyorsabban, ki lassabban halad, de mind nagyon élvezik, hogy új dolgot próbálhatnak ki.

– Csak ritkán tudok találkozni a gyermekeimmel és az unokáimmal, így viszont akár mindennap láthatom őket képeken, és az új közösségi oldalamon is gyakran beszélünk – árulta el Vass Jánosné, a program egyik résztvevője. Hozzátette, mindig olyasmivel foglalkoznak a segítőjével, ami érdekli, látogatásunk idején éppen egy imádságot olvasgattak az interneten, de horgolási videókat is gyakran néznek.

A szellemi frissességüket is igyekeznek megtartani a résztvevők

A családdal való kapcsolattartás mellett mindenkinek más-más okok miatt jelentős a program, van, aki rég nem látott ismerőseivel szeretné felvenni a kapcsolatot, de olyan is akad, aki szellemi frissességét őrizné meg segítségével.

– Kicsit restelltem, hogy nem értek a számítógéphez, ezért amikor hallottam a programról, azonnal jelentkeztem rá. A gyerekek is büszkék, hogy „a mama fejlődik” és nekem is jó érzés. Sokat kell koncentrálni, és gyakran játszom különféle memóriafejlesztő játékokkal is, hiszen ebben a korban kifejezetten fontos a szellemi frissesség fenntartása – árulta el lapunknak Kalóczkai Jánosné. Kiemelte, óriási segítség az időslátogatója is, aki nagy türelemmel és szeretettel fordul felé, örül, hogy nem a gyermekeit kell terhelnie azzal, hogy megtanítsák kezelni a számítógépet.

 

Címkék#Erdőtelek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában