egerbakta, felnémet

2018.05.31. 20:00

Missziójuk az emberek biztonsága, a békesség – Videókkal

Csaknem egésznapos járőrgyakorlattal folytatódott a 35. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (IMOC), amelyre Magyarország mellett 16 külföldi országból érkeztek katonák, rendőrök és civil felkészülők. Hitvallásuk, hogy egy nap valamennyien az Európai Nemzetek Szervezetében (ENSZ) tennének sokat a békéért, az emberek biztonságáért.

Tóthpál Zoltán

Összetett feladatokat oldottak meg a többórás gyakorlat alatt Fotó: Berán Dániel/HMH

Izgalmas amerikai akciófilmet is forgathattak volna csütörtökön Egerbakta és Felnémet között, merthogy egyenruhás katonák, gépfegyverek, gránátok és egyéb harcászati eszközök lepték el a térséget. Valójában persze nem erről volt szó: sokkal inkább az IMOC járőrgyakorlatát rendezték itt azzal a céllal, hogy a résztvevők a tanfolyam elvégzése után lehetőséget kapjanak az ENSZ és más nemzetközi szervezetek misszióiban, béketámogató küldetéseiben.

Összetett feladatokat oldottak meg a többórás gyakorlat alatt Fotó: Berán Dániel/HMH

A tanfolyam május 22-én kezdődött, az elhivatott hallgatókra először elméleti oktatás várt, ahol egyebek között megismerhették a járőrözéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Betekintést nyertek az ENSZ békefenntartó tevékenységébe, és megszerezték a szükséges alapokat a testet alaposan próbára tevő gyakorlati feladatok elsajátításához. Szó mi szó, szükség is volt a megfelelő felkészülésre, a járőrgyakorlaton ugyanis 32 fokos hőség, előre fel nem térképezett területek, és váratlan helyzetek is akadályt jelentettek. A megméretés 27 résztvevője közül 22-en külföldről érkeztek; találkoztunk grúz, izraeli, kanadai, pakisztáni, szerb és tunéziai delegálttal is, míg a magyar felkészülők közül egy rendőr és négy katona próbált szerencsét.

A helyszínen Bolesza Róbert őrnagy portálunknak elmondta: – A feladatokat elméletben, tantermi körülmények között már megtanulták a hallgatók, majd kiscsoportos foglalkozásokban külön-külön is sikerült begyakorolni. Ezúttal mindezeket egy blokkban teszteljük, a célunk pedig az, hogy a jelenlévők a gyakorlatban is használni tudják a megszerzett tudást – fogalmazott.

Megtudtuk: a résztvevőknek kivétel nélkül életcélja a missziós tevékenység, az emberek szolgálata, a biztonság hirdetése és fenntartása.

A békefenntartó-jelöltek egymás után, rotációs rendszerben haladtak egyik pontról a másikra, és szembesültek váratlan helyzetekkel: volt olyan állomás, ahol aknabalesetet imitáltak, és egy súlyosan sebesült valamint egy halott ember szakszerű elszállíttatásáról kellett gondoskodniuk. Volt még településfelmérés, egy másik ponton pedig félkatonai szervezetek jelentettek akadályt: a feladat itt a túlélés volt, fegyvertelenül, kizárólag a tárgyalástechnika eszközét bevetve.

A gyakorlaton résztvevők csaknem húsz kilométeres távot küzdöttek le a nap végére, miközben leginkább saját magukra, és az ENSZ ismert alapelveire számíthatott: vagyis tilos mindenféle fegyver használata, fontos viszont a kulturális különbségek kezelése, a katonai nyelv, az angol magas szintű ismerete, és egyáltalán a kommunikáció. Visszatérő elemként többször elhangzott egy inspiráló mondat, amely jelszó is lehetne: egy békefenntartónak sosem a fegyvere, hanem csakis az ENSZ lobogója, címere jelenti a védelmet. Aki ezt nem tiszteli, voltaképp egy eszmével megy szembe...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában