szarvaskő

2018.08.21. 20:00

Folyamatosan épül-szépül az aprócska község

Szemet gyönyörködtető kistelepülés Szarvaskő, amely évről évre újabb attrakciók­kal várja az ­érdeklődőket. Bár alig négyszázan élnek itt, mégis egyre ­népszerűbb a község, eladó házaikat egy-kettőre elkapkodják. A siker nyomába eredtünk.

Süli Kinga

Az egykori várrom kedvelt turisztikai célpont, s csodás kilátás nyílik róla a falura Fotó: Márkus Attila

A KSH népességadatai szerint a községben évről évre ingadozik a lakosság száma az utóbbi tíz esztendőben, 2008-ban lakták a falut a legtöbben, 375-en. Volt, hogy e szám visszaesett 325-re is, ám az utóbbi években újra növekedésnek indult, ma 368-an laknak a településen.

– Jelenleg csak pár eladó házunk van, általában gyorsan elkapkodják őket. Az utóbbi években több fiatal család költözött hozzánk, már ismerkedőnapot is kellett tartanunk, hogy a régi lakosok összerázódjanak az újakkal. Csendes, gyönyörű kis település a miénk, ami egyre több ember számára válik vonzóvá – részletezte Szabóné Balla Marianna polgármester.

A községben szinte minden héten bukkanhatunk valami újdonságra, hol virágosítanak, hol padokat csinosítanak ki, és számos nagyberuházás is folyamatban van. A település gyönyörű környezetben fekszik, remek adottságokkal rendelkezik, ebből próbálnak előnyt kovácsolni a faluban.

Az egykori várrom kedvelt turisztikai célpont, s csodás kilátás nyílik róla a falura Fotó: Márkus Attila

– Számunkra a turizmus jelenti a kitörési pontot, ezért igyekszünk minél több, a településben rejlő lehetőséget kiaknázni. Már országos hírre tett szert a Csipkebogyó Fesztiválunk, amit annak idején az első alkalommal még a saját kertünkben rendeztünk meg, ma azonban már több mint négyezren látogatnak el hozzánk minden évben. A cél, hogy a jövőben még vonzóbbá tegyük a települést, nemsokára épül majd egy impozáns rendezvényterünk, a korábbi MÁV-üdülőt alkotóházzá alakítjuk át, ahol elsősorban kézműves-foglalkozásokat szeretnénk majd tartani, valamint nyáron gyermektáborokat. Folyamatosan szépítgetjük a települést, nagyon népszerűek a külterületi figuráink, most épp hófehérkét és a hét törpét állítottuk ki a településközpontban, de egy esküvői pár is látható – sorolja büszkeségeiket a polgármester.

A község környékén kirándulni sem utolsó élmény, az egykori vár romjától az egész falut belátni. A településvezető régi vágya, hogy a várhoz is kapcsoljanak valamilyen attrakciót, ám ezt önerőből nem tudják megvalósítani, pályázati forrást pedig még nem találtak még rá. Szabóné Balla Marianna elárulta, most azon dolgozik, hogy a község szállásadóit, vendéglátóit nagyobb összefogásra sarkallja, és közösen még színesebb programokat álmodjanak meg, ezáltal még több látogatót csábítsanak a faluba.

Évtizedes gondokkal is küzdenek

A településen élők ­számára nem kis nehézséget okoz, hogy a községbe nincs bevezetve a gáz, valamint a szennyvízhálózat sincs kiépítve, szippantós kocsi jár a községben. Főleg az utóbbi közmű hiánya érinti kellemetlenül a lakosokat, ugyanis a meleg nyári napokon, szippantások idején irritáló szag terjeng a faluban. Ezenfelül mindig figyelniük kell szennyvíztárolójuk aktuális telítettségét, van, hogy azért nem tudnak mosni, vagy éppen fürdeni, mert akkor megtelne a tartály. A településvezető elárulta, abban reménykedik, hogy a Modern Falvak program keretében tudnak majd pályázni a szennyvízhálózat kialakítására, hogy végre megoldódjon az évtizedek óta húzódó probléma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában