2018.08.08. 14:00
Itt az ideje belecsapni a lecsóba!
Aranyárban mérik megyénk piacain az idénygyümölcsöt, ám a klasszikus lecsó alapanyagai már mindenki számára megfizethetők. Most érdemes nagy tételben elkészíteni a hideg téli napokra.
Az idén drágán mérik a piacokon a gyümölcsöt. Rögtönzött piaci szemlénken szomorúan állapítottuk meg, hogy a szép nagy szemű sárgabarack kilójáért legalább 900 forintot kérnek az egri piacon, a lekvárnak, dzsemnek való, érettebb, szottyosabb gyümölcs kilója sem olcsó, hiszen 700 forintért kínálják. Ha ehhez még hozzászámoljuk a cukrot, a fűszereket, akkor a befőzés nem olcsó mulatság. A standokon ott kékellnek már a szilvafajták is. A magvaváló, az édes ringló már 250 forintért is kapható, nagyobb szemű társai 300–400 forintba kerülnek.
A legdrágábbak a guruló gyümölcsök. Málna már csak egy-két őstermelőnél kapható, negyedkilós dobozkákban 3–400 forintért, a fekete szeder kilónkénti ára jóval meghaladja az ezer forintot. Az egyre népszerűbb áfonyát sokan kínálják, ám nem árt, ha tudjuk, térségünkben nem őshonos ez a gyümölcsfajta, tehát feltehetően sokáig utazott, míg Egerbe ért.
A slágertermék augusztus elején természetesen a paprika és paradicsom. Fehér húsú tv-paprikát találtunk 450 forintért is, de a kevésbé tetszetős, girbe-gurba, lecsónak való paprikához már kétszáz forintért is hozzájuthatunk. A pirosló kápiának, és a pritaminpaprikának megszámítják az árát, 800–1000 forintot is elkérnek kilójáért.
Láttunk még néhány helyen zöldbabot 7–800 forintért, s rácsodálkoztunk a gyökérzöldség, a karalábé, illetve zellergumó árára is. Ez utóbbi leveszöldségek ára brutálisan drága a tavalyihoz képest. Van, ahol egy darab karalábéért 300 forintot kell fizetni, a zöldség kilójáért pedig 1000–1200 forintot is elkérnek.
Aki most szeretne nagyobb tételben uborkát savanyítani, jól dönt, hiszen 350 forintért már találtunk apró, csemege uborkának való, friss termést. A csalamádé, az almapaprikából készült savanyúság eltevésére még érdemes várni, hiszen a termelők szerint két-három héten belül jóval olcsóbban vehetjük meg az alapanyagot.
Szemléztük a dinnyekínálatot is. A görögdinye kilójáért 120–150 forintot, a sárgadinnyéért átlagosan 4–500 forintot kérnek.
Lecsó: aranytartalék a polcon
A tökéletes téli lecsó receptjét a Mindmegette.hu oldalon találtuk. Hozzávalók: paprika, paradicsom (feleannyi, mint a paprika), szalicil. Elkészítés: A paprikát és paradicsomot megtisztítjuk, kicsumázzuk, esetleges sérüléseit kivágjuk és felszeleteljük. A paprikát karikára, a paradicsomot nyolcadokra vágjuk. Egy nagy lábosban feltesszük minden nélkül főni, hogy a paradicsom levében főhessen az egész. Néhány perc alatt a paprika félpuhára fő. Ekkor befőttesüvegekbe tesszük, mindegyik tetejére dobunk egy fél mokkáskanálnyi szalicilt, lekötjük és dunsztba tesszük kihűlésig. Felhasználáskor ugyanúgy fűszerezni kell, mint a nyers lecsónak valót.