Védelem

2018.08.20. 11:30

Most érdemes megvédeni tujáinkat

Díszkertünkben is érdemes figyelnünk, ugyanis a puszpángmoly, azaz a bukszust megtámadó hernyó újabb ­nemzedéke is hamarabb kezdi meg ­újbóli támadását a növényeink ellen.

Barta Katalin

Támad a puszpángmoly Fotó: Barta Katalin

Általában szeptember első hetében kezd rágni, ami sajnos már most megkezdődött, ezért a már jól bevált kontakt és felszívódó szerek kombinációjával kezdjük meg az ellenük ­való védekezést. A táplálkozó hernyó kezdetben csak a leveleket hámozgatja, azaz a levél egyik oldalát rágja le. Itt azonban nem áll meg, később az egész levelet elfogyasztja, és akár tarrágást is végez, ami által teljesen kipusztulhat a növény.

Támad a puszpángmoly Fotó: Barta Katalin

Ideje alaposan kitisztítani a pázsitot is! A természetes csapadék és a rendszeres öntözés hatására a pázsitfelületek erősen elgyomosodtak. Ezen most lehet segíteni a kétszikű gyomnövények kiirtására alkalmas gyomirtó vegyszerek kipermetezésével, ugyanis az év második legalkalmasabb hónapja az augusztus erre a feladatra! Az összefüggő gyomnövényzet – útifű, fehérhere, gyermekláncfű stb. – kipusztított foltjaira érdemes már most fűmagot kiszórni és azt sekélyen begereblyézni és öntözni. A gyepünket nyírjuk rendszeresen, és gyeptrágyázzuk meg, hiszen így válik csak ellenállóvá a hosszú, kemény télre. Ha a pázsit túl nagyra nőtt, elburjánzott, míg nyaralni voltunk, akkor csak fokozatosan vágjuk le a megszokott magasságra, mert így rávezetjük a növényt, hogy ismét levelesen nőjön.

Konyhakertünkben még vethetünk őszi és téli retket, esetleg átteleltetésre is alkalmas spenót- és sóskafajtákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában