Heves megye

2018.08.26. 15:30

Önállóbb élet – új fejezet nyílhat a mozgáskorlátozottak számára

A mozgáskorlátozottak mindennapi ügyintézését, kommunikációját megkönnyítő info-kommunikációs akadálymentesítést indít a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A projektet megyénkben is bemutatták, szűkebb hazánkból harminc ember vehet részt benne.

Süli Kinga

A 728 millió forintból megvalósuló programot pénteken mutatták be egy toborzó nap keretében a megyeszékhelyen a kormány- és járási hivatalok, valamint az önkormányzatok képviselőinek és a célzott embereknek. Az utóbbiaknak három csoportja vehet részt a programban, olyan kerekesszékesek, akik fogyatékossági támogatásban részesülnek és dolgoznak vagy tanulnak, súlyos mozgássérültek, akiknek kézproblémájuk van, valamint kommunikációs gondokkal küzdenek.

Közülük kerülhet ki az a harminc ember, aki megyénkből részt vehet a projektben, országosan összesen hatszáz személyt szeretnének bevonni.

A program keretein belül az említett célcsoportba tartozók speciális, kommunikációt segítő eszközöket kapnak majd – egyebek között laptopot, tabletet, alternatív egeret, speciális billentyűzetet, tekintetkövető eszközt, fejpálcát –, amelyek segítségével könnyebbé válhat számukra a hivatalos ügyintézés, valamint a mindennapi kommunikáció – mondta el a Heolnak Hovanecz Józsefné.

Speciális eszközökkel könnyítenék meg a kommunikációt a mozgáskorlátozottaknak Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

A Mozgássérültek Heves Megyei Egyesületének elnöke kiemelte, mindeddig tizenöt jelentkező van a megyéből, de reményei szerint a toborzó napot követően még több érintetthez eljut a projekt híre, és feltöltik a még rendelkezésre álló helyeket.

Az elnök asszony elárulta, a résztvevőket mentorok segítik majd, az ő képzésük jelenleg is tart, előreláthatólag szeptember 1-jétől állnak majd munkába. Megyénkben három mentor lesz, ők személyesen, valamint interneten támogatják majd az érintetteket a számukra megfelelő segédészköz hatékony használatában, valamint folyamatosan nyomon követik a fejlődésüket.

– Ez egy hatalmas lehetőség a célcsoport tagjai számára – részletezte Hovanecz Józsefné –, hiszen a projektnek köszönhetően önállóbbá válhatnak a mindennapi életben, például könnyebben tudják hivatalos ügyeiket intézni, vagy gyorsabban képesek tanulni. Nehéz felvenni a kapcsolatot a célcsoport tagjaival, ezért is hívtuk meg a hivatalok, önkormányzatok képviselőit, mert sokszor előbb kerülnek az érintettek az ő látókörükbe.

A projekt részletei, a pályázati felhívás, valamint a program során igényelhető eszközök listája megtalálható a www.meosz.hu weboldalon.

Érzékenyítésre is nagy szükség van

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) húsz szolgáltatási pontot alakít ki a projektben hazánkban, ezek összekötik az info-kommunikációs eszközöket és applikációkat használó mozgássérülteket a közszolgáltatásban tevékenykedő szakemberekkel. A munkában negyven mentor segédkezik majd, akik az érintettek társadalmi befogadását, önrendelkező életük kiteljesedését, és a kommunikációs eszközök használatát segítik majd. A tudatformálásra is hangsúlyt fektetnek, a közszolgáltatásban dolgozók számára érzékenyítő workshopokat indítanak, hogy minél hatékonyabban segíthessék az érintetteket. A projekt hivatalosan 2018. február 1-jén indult és három évig tart, 2021. január 31-én zárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában