Eger

2018.08.22. 10:45

Ősszel nyílik meg ismét a minaret

A toronyfelújításnál tart jelenleg a minaret rekonstrukciója, a műemlék épület előreláthatólag kora ősszel lesz ismét látogatható – mondta a Heolnak az MNV Zrt. egri irodájának műszaki menedzsere.

Süli K.

Lóczi Béla hozzátette, hogy a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt a tervezettnél később tudták csak megkötni a kivitelezés utolsó szakaszára szóló szerződést a vállalkozóval.

– Korábban úgy terveztük, már nyáron újra látogatható lesz a minaret, de a munkálatok mostani állása alapján kora ősszel tudja csak átadni az épületet a kivitelező. A torony külső felújítása zajlik, hátra van az erkély szigetelése. Ez komoly kihívás, mivel speciális kőelemeket és szigetelő anyagokat kell alkalmazni, a csúcsdíszt is leszedik, rendbe hozzák a szakemberek – ismertette a menedzser.

Kiemelte, a torony környezete is megújul, új, kockakő burkolatot kap. A vízelvezetést is meg kell oldani, mivel az épület padlószintje az eredetivel egyezően, a korábbi szintnél egy lépcsőfokkal lejjebb került.

A minaretet több mint egy éve zárták le a látogatók elől, mivel az alapzata meggyengült, a tornyot alkotó tufakövek sok helyen szétmállottak. Elsőként az épület stabilitását állították helyre, majd a tornyot alkotó tufa- és borítókövek rekonstrukciója következett, ami még most is tart. A felújítás utolsó szakasza majd az objektumot körülvevő tér rekonstrukciója lesz, ennek befejeztével újra látogatható lesz a török kori műemlék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában