Eger

2018.08.12. 22:51

Summáját írtuk: tízezren „ostromolták” az egri várat

Valódi ostromhangulatot volt a huszonharmadik alkalommal megrendezett Végvári Vigasságokon, amit idén kerek évforduló tett különlegessé: ötven éve, hogy bemutatták minden idők legsikeresebb magyar játékfilmjét.

Lőrincz Rebeka

Idén is látványos, színvonalas programokat tartogatott a XXIII. Végvári Vigasságok, melynek vezérvonalát ezúttal az 1552-es ostrom képezte; a középkori hangulatú vásár és mesterségek bemutatkozása, az igényesen megformált csatajelenetek és régizenei koncertek is hozzájárultak, hogy hagyományőrzők és látogatók egyaránt a fél évszázados események részeseinek érezhessék magukat.

Az immár hagyományosnak tekinthető programok mellett a végvári hangulatot tábori életképek és katonai bemutatók fokozták, a résztvevők közt lengyel, spanyol, szlovák, cseh és angol haditornacsapatok is feltűntek. A fesztivál legnagyobb érdeklődésre számot tartó momentuma ezúttal is az ostromjáték volt, melyet első ízben 2002-ben, az 1552-es egri események 450. évfordulója alkalmából rendeztek meg.

Ünnepélyes visszaemlékezésre adott alkalmat az Egri csillagok című film bemutatásának idén ötvenéves évfordulója – ez alkalomból a filmvásznon Bornemissza Gergelyt alakító Kovács István színművész is ellátogatott Egerbe.

– Mindig úgy fogok ide jönni, hogy a film forgatásának pillanatai, fantasztikus utóélete jut eszembe. Nem is tudunk hasonlót példaként felhozni: ötven év telt el azóta, és még mindig erről beszélünk – nyilatkozta a színész, aki a szombati közönségtalálkozón a forgatás kulisszatitkairól is mesélt.

A szervezők előzetes becslése szerint a három nap során több mint tízezer látogató vett részt a rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában