Eger

2018.09.04. 14:00

A saját kezükbe vehetik az életük irányítását a Szalában lakók

Négy hónapja kezdődött egy közösségfejlesztési folyamat a Szalában. A szakmai vezetője, dr. Hadnagy József arról tájékoztatta lapunkat, hogy ennek lényege: az itt lakók érzékennyé tétele a saját problémáik iránt. Azért, hogy utána önszervező módon tegyenek magukért.

Molnár Helga

A csoport az ifjak bevonásával takarította a focipályát és a környező területet Fotó: Huszár Márk

Dr. Hadnagy József szerint ez a szakmai beavatkozás más attitűdöt, az eddigieknél jobb hozzáállást alakít ki a közösségben. Nemcsak követelnek, nemcsak elégedetlenkednek – jogosan egyébként –, hanem megtanulják saját kezükbe venni az életük irányítását!

E gondolat jegyében jött létre a SZATECS, a Szaláért Tevők Csoportja, melynek tagjai az élhető Szala kialakítását tűzték ki célul. A szemét és a drog ellen küzdenek, szerveznek akciókat. A Szalában működő szervezeteket is összehozták, s ők közösen szervezik a beavatkozásokat, segítik, amit a közösség kitalál.

– Nagyon sok sikeres akciónk volt már, a legutolsó szeptember 1-jén megtartott Drogmentes Szaláért Sportnap. Ennek az volt a célja, hogy közös sportolással a családok együtt töltsenek hasznos időt és a városi csapatok képviselői is meglássák, milyen körülmények között élnek a Szalán. Ez ugyanis közös ügyünk – fejtette ki dr. Hadnagy József.

A csoport az ifjak bevonásával takarította a focipályát és a környező területet Fotó: Huszár Márk

A csoport megalakulásáról, eddigi tevékenységéről, valamint az eredményeiről a csoport egyik képviselő tagja, Sós Sándorné beszélt lapunknak.

– Összegyűltünk a közösségi házban, kérdőívet csináltunk – emlékezett vissza Sós Sándorné –, amire az akkor megjelent emberek által felvetett kérdéseket írtuk rá, majd szétosztottuk minden háztartásban. Végül csaknem 280 levél jött vissza. A válaszokból egyértelműen kiderült, hogy az itt lakók ugyanazokkal a problémákkal találkoznak.

Kiderült, hogy a legfőbb gond a drogozás, s hogy nem elég hatékony a rendőrség munkája, s különösen nagy probléma a felhalmozódó szemét. Mint az asszony elmondta, már elértek annyit, hogy fogadta őket a polgármester, a találkozón jelen volt a rendőrkapitány is, és felajánlották a partnerséget.

– Kerekasztal-beszélgetésen megvitattuk a problémákat – részletezte –, s azt kell mondjuk, nyitottak voltak, de természetesen kérik a lakosok megfelelő hozzáállást is.

Ebben próbál segíteni a csoport. Szemetet szednek, jelentik a kábítószerezőket, valamint a rendőrség is beváltotta ígéretét, hiszen sokat járőröznek ezen a területen.

– Azt mondhatjuk, talán ezek hatására javul a helyzet – fűzte hozzá a SZATECS képviselője. – Korábban a bűnözés mindennapos volt, ami azóta már csillapodott, de még nem tűnt el teljesen. Megpróbáljuk bevonni az ifjúságot, s felhívjuk az ő figyelmüket is arra, hogy amit teszünk, azt magunknak csináljuk, elsősorban a saját érdekünk óvni a lakókörnyezetünket. Az iskolák vezetőinek a segítségét is kértük, ők pedig a tanárokkal együtt az órákon is rendre ráirányítják a figyelmet a környezetvédelemre.

Sós Sándorné kitért arra is, ez valóban működőképes csoport lehet, egyre több ember fog össze, így sikeresen tehetnek sokat a Szaláért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában