Kompolt

2018.09.19. 17:30

Az óvodába költözött a kompolti baba-mama klub

Baba-mama klub sok helyen működik. A kompoltinak azonban több különlegessége is van. Az egyik, hogy falun nem jellemző ilyen összejöveteleket tartani. Ennél is érdekesebb, hogy ez a társaság óvodai körülmények között találkozik, így az apróságok ­szocializációja még a beiratkozásuk előtt megkezdődik.

Sike Sándor

Harmincnál is több anyuka, s bármilyen meg­lepő, két apuka jött el az elmúlt szombaton a helyi óvodában működő baba-mama klubba. Talán érdekes lehet, hogy miként alakulhat egy ilyen klub falun, hiszen ez nem gyakori. Igen hamar rá is bukkanunk a résztvevők között Póser Zsuzsannára, az ötletgazdára. Elmondása szerint létrehozott a legnagyobb közösségi oldalon egy csoportot, aminek máig a fenntartója is. Ez az internetes fórum beszélgetésre, adok-veszekre használható például. De a kérdéseiket is feltehetik egymásnak babás témában az anyukák.

– Hogy miért hoztam létre a csoportot? Nekem is van egy egyéves kisfiam. Innen már csak egy lépés volt megkérdezni a polgármestert arról, hogy tudnának-e biztosítani helyet, ahol az anyukákkal össze lehet gyűlni időnként. Ő irányított az óvodába a vezető óvónőhöz, aki nemcsak helyet, de mindenféle segítséget is biztosít – fogalmaz az anyuka.

Balázs Zoltán polgármester szerint természetes, hogy az önkormányzat minden töprengés nélkül felkarolta a kezdeményezést, az intézménye pedig segíti a klubot.

– Egyedi élmények jellemzik a XXI. századi óvodánkat – teszi hozzá a településvezető –, ahol azt tartják szem előtt, hogy az oktatás legyen mindig élményközpontú. Fontos, hogy a gyerkőcök, a szülők mielőbb megtapasztalják, mit jelent a kompolti óvoda. Ezért is jók ezek a találkozások.

Tóthné Szabó Ildikó kisfiával, Tamással vesz részt a foglalkozáson. Szerinte a kétéves gyermek nagyon szeret itt lenni. Az egyébként a postánál dolgozó, de most gyesen lévő édesanya azt közli, hogy amikor alkalom adódik, mindig eljönnek. Ő azt látja, hogy nagyon hasznos a találkozó, hiszen szakemberek vannak itt.

Szuromi Katalinnak talán mindenkinél egyszerűbb a dolga a kétéves Zsófi lányával a klubig eljutni, hiszen az óvoda utcájában lakik, öt percnyire.

– Az óvoda szép, az óvónők aranyosak, s az sem lényegtelen, hogy a jövő őszi beiratkozásra összeáll egy jó kis csapat, könnyebb lesz a beszoktatás – mondja.

Tóthné Szeberényi Mónika a kezdetektől jár a klubba gyermekével, Olivérrel. Az ő esetükben, ha lehet, még nagyobb a kötődés, hiszen a két nővér most is ide jár az óvodába. Szerinte kialakult már egy törzscsapat, de örömteli, hogy mindig jönnek új arcok is.

Tizennyolc hónapos lánykájával, Hédivel vesz részt a találkozón Panicsné Sebők Éva. Fontosnak tartja, hogy a kicsinye közösségbe járjon már ilyen apró korban. A testvére, s Hédi között hét év a korkülönbség, ezért is kell a hasonló korúakkal való időnkénti találkozás.

Tóthné Szabó Ildikó is csak dicsérni tudja a klubot, s külön is köszönetet mond Póser Zsuzsának, aki őt bevette a csoportba. Szerinte azon túl, hogy a gyerekek jól érzik magukat, fontos a szülők közötti kapcsolat kialakítása.

– Csupa őszinte szülő jár a klubba – említi –, s ebből következően bármiről lehet beszélgetni. Ellentétben a virtuális kapcsolatoktól a közösségi oldalakon. Sok mindent át tudunk így adni a gyermekneveléssel kapcsolatos tapasztalatainkból.

Ahol elkezdődik a szocializáció

Oroszné Majdán Katalin, a ­kápolnai óvoda vezetője szerint ez a klub kiválóan alkalmas arra, hogy a kicsik megismerjék az óvodájukat, az itt dolgozó felnőtteket, az esetleges szokásokat, mielőtt beiratkoznak. Elkezdődik a szocializáció, a más körülményekhez való alkalmazkodás. Megtanulják a társas viselkedést a társas kapcsolatok alapjait. – A gyerekek igénylik a társaságot, ezt látjuk és nagyon megkönnyíti a beilleszkedést az itt eltöltött idő – fejtegeti. – Azt is tapasztaljuk, hogy szívesen jönnek hozzánk. Minden hónapban megszervezzük a klubot. Mára a résztvevői létszám nagyon felduzzadt, hiszen most is harmincnál több ­szülő van itt az apróságaikkal. Mi tudjuk biztosítani a babáknak való játékokat, s az sem elhanyagolható szempont, hogy az anyukák itt tapasztalatokat is tudnak cserélni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában