EGER

2018.09.24. 06:37

Eger legnagyobb ünnepe: „azért jó civilnek lenni, mert képesek vagyunk egymásért tenni”

Idén is rengetegen voltak kíváncsiak a huszonharmadik alkalommal megrendezett Egri Civil Ünnepre. A rendezvénysorozat péntektől vasárnapig tartott, több tucat egri civil szervezet mutatkozott be az érdeklődőknek.

Süli Kinga

A legnépszerűbb és legtöbb programot felvonultató nap a szombati volt, fél tíztől várták az érdeklődőket. A rendezvénysorozat a civil felvonulással indult, a helyi szervezetek képviselői a Dobó térről az érsekkertbe vonultak az Egri Majorette Egyesület és a szihalmi fúvósok felvezetésével. A népkertben már sok érdeklődő, és ínycsiklandó illatok fogadták a menetet, ugyanis a családi főzőverseny résztevői már elkezdték készíteni a töltött káposztát, de volt lángos, és egyéb helyben készült finomságok is.

Az összefogás, együttgondolkodás ünnepe

A megjelenteket elsőként Tóth Péterné, az Egri Civil Kerekasztal soros elnöke köszöntötte. Mint mondta, országos szinten kiemelkedő, hogy a megyeszékhelyen több mint százhúsz civil szervezet tevékenykedik, és háláját fejezte ki az önkormányzatnak az évtizedek óta tartó töretlen támogatásért. Kiemelte, az ünnep során bemutatkozó szerveztek, szolgáltatások az élet minden területét lefedik, a sporttól kezdve a hagyományőrzésen át egészen a természetvédelemig. Mondandóját azzal zárta, azért jó civilnek lenni, mert képesek egymásért tenni.

Felvonulással kezdőzött az ünnep. Fotó: Huszár Márk

Habis László polgármester is szólt a résztvevőkhöz, a civilek tevékenységét méltatta. Aláhúzta, kitartóan, szabadidejüket feláldozva, nyitottan tesznek azért, hogy Eger élhető, otthonos és családias legyen. Hozzátette, rengeteg esemény van minden évben a megyeszékhelyen, de a legtöbb a turistáknak szól, az Egri Civil Ünnep viszont az egriekről szól, az összefogásról, együttgondolkodásról.

 

Kiválóságokat méltattak

Az esemény keretein belül két kitüntetést is átadtak, elsőként a Pro Agria szakmai díjat, amelyet idén dr. Nagy Árpád érdemelt ki tevékenységével. Az ügyvédként és több évtizede aktív civilként munkálkodó díjazott a sport területén is maradandó alkotott, tevékenységét országos szinten is elismerik. A díj átvételekor úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés számára a díj, de arra még büszkébb, hogy egri polgárnak mondhatja magát.

 

Egy miniszteri kitüntetést is átadtak, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere miniszteri kitüntetésben részesítette Bodnár Gábort, az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményének (EKVI) vezetőjét, melyet Habis László adott át. A polgármester kiemelte, Bodnár Gábor a város nagyszerű polgára, szívvel-lélekkel végzi a munkáját, emberi tartására, munkásságára mind büszkék lehetünk. A díjazott csodálatosnak titulálta az elismerést, és köszönetet mondott munkatársainak. Aláhúzta, a jövőben is azon lesz, hogy ahogyan az elmúlt években is, segítse az egri civilek tevékenységét, az Egri Civil Ünnep megszervezését, természetesen a munkatársaival közösen.

A megnyitó befejezéseként egy vándorkupát is átadtak a Lenkey-s Bajtárs Egyesületnek a városismereti vetélkedőn elért első helyezésükért, így jövőre rájuk hárul a megmérettetés megszervezése. Ezt követően színpadi fellépések következtek, megnyitottak a civilek sátrai, a napot pedig a Szimfonikus Zenekar koncertje zárta.

Kézműves termékek, szolgáltatások is bemutatkoztak

Az érsekkertben több tucatnyi sátorban várták az egyesületek az érdeklődőket, a legnagyobb sor a különféle egészségügyi szűréseket, tanácsadást végző szervezeteknél alakult ki. Rengeteg hagyományőrző is bemutatta termékeit, és nyílt egy kiállítás is az Eger Települési Értéktárról.

A Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete egy véradókamionnal képviseltette magát, és kitelepült a Zöld-sziget Egyesület is, ahol környezetvédelmi tanácsadást tartottak az érdeklődőknek, valamint madáretetőt és rovarfogót lehetett barkácsolni.

A kisgyermekes családokat is várták, több sátorban is tartottak kézműves foglalkozást gyermekeknek, a ládaautó-derby indulói pedig helyben eszkábálhatták össze járműveiket. A programsorozat vasárnap a barokk futóparádéval zárult, amit annak idején a Pro Agria díjjal jutalmazott dr. Nagy Árpád hívott életre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában