Kerecsend

2018.09.13. 11:30

Egy különleges gyűjtemény, mely anyáink, apáink örökségét őrzi

Kerecsenden idén is a Bereksoron található tájház adott otthont a világháborús áldozatokra emlékező helyi ünnepségnek. Ha már ott jártunk, rácsodálkoztunk az épületben található pazar gyűjteményre is.

Barta Katalin

A községben a Bereksor út 49. szám alatti tájházban mára több ezer tárgy mesél arról, miként éltek, gazdálkodtak elődeink. Az udvarra bepillantva a hajdani parasztgazdálkodás jellegzetes eszközei árulkodnak arról, hogy ez az építmény több egy egyszerű lakóépületnél.

Ercsényi Károly helytörténész, az épület gondozója és az itt található tárgyak szenvedélyes gyűjtője, rendszerezője kalauzolt bennünket az emlékrengeteg között.

Megtudjuk, az önkormányzat 2002-ben határozott úgy, hogy az 1818-ban épült házat megvásárolja, eredeti állapotában felújítja, s tájházat alakít ki, amelyben az idők során összegyűlt ­településtörténeti relikviák, eszközök, dokumentumok találhatnak méltó otthonra.

A munkát a kezdetektől fogva Ercsényi Károly helytörténész és felesége végzi. Mindketten rengeteg munkát áldoznak arra, hogy szépüljön, gyarapodjon a gyűjtemény és hogy kedvelt színhelye lehessen néhány hangulatos, közösségi rendezvénynek.

Ercsényi Károly helytörténész, a kerecsendi tájház gondnoka maga építette meg a falu hétszázötven éves makettjét. Fotó: Barta Katalin

A felújított házat 2004-ben avatták fel, s ekkor léptek be a Tájházak Országos Szövetségébe is. A megvásárolt, idén immár kétszáz éves épület a helyi házak közül az egyik legrégebbi építésű. Módos gazdacsalád élt hajdan e falak között, erről árulkodik a ház szerkezete is. A tisztaszobában kapott helyet a kerecsendi viseletet őrző baba is. A bútorok, berendezési tárgyak, ­használati eszközök elődeink életmódjáról árulkodnak. Az udvaron a szabad kemence, a nyári konyha, és egy, a kenderfeldolgozás fázisait megörökítő kiállítóhely várja az ide látogatókat.

Az évek során folyamatosan gyarapodott a ház. Itt mutatják be a régi kovácsműhelyt, ahol a mesterség jellegzetes szerszámai is kellékei kaptak helyet. Az valamikori istálló helyén pedig egy régi osztálytermet rendeztek be, ami a hajdani iskola hangulatát idézi fel. A mai iskola névadója, Magyary Károly tanító egykori íróasztala is a gyűjteményt gazdagítja. A tanteremben jutott hely a nagyra becsült, kerecsendi tanítók arcképeinek is.

Idő közben ­önkormányzati támogatással elkészült egy száz négyzetméteres pajta is az udvaron, ahol a sokáig raktárban sokasodó tárgyakat, gazdasági eszközöket állították ki. A tájházba került Mezei István, a Magyar Televízió első filmoperatőrének hagyatéka is, aki ebben az épületben töltötte gyermekkorát. Emlékét a külön vitrinben őrzött személyes tárgyai, illetve a ház falán elhelyezett emléktábla őrzi.

Külön érdekessége a gyűjteménynek az a nagy méretű falumakett is, amelyet 2011-ben, több mint féléves kitartó munkával épített fel Ercsényi Károly. A látványosság a község 750 évfordulója tiszteletére épült. A kilenc négyzetméteres terepasztalon a 18. század eleji település hiteles látványa fogadja a látogatót. A helyi faluvédő egyesület 800 ezer forinttal támogatta az ügyet.

Szívesen megmutatják az értékeket

Ellentétben más tájházakkal, a kerecsendi nemcsak kiállítóhely, hanem gyakran szerveznek itt különböző programokat is. A falunapokon rendre benépesül a ház, ekkor újra bevetik a kenyeret a kemencébe, és hagyományőrzők bemutatói tarkítják a programot. Tanítási időben az iskolások rendszeresen látogatják a házat, hogy a múltról tanultakat az itt látottakkal is kiegészíthessék. A faluvédő egyesület tagjai is szerveznek itt hangulatos rendezvényeket, nyaranta pedig a táborozó gyerekeknek tartanak itt foglalkozásokat. A tájház kedden és csütörtökön 8–12 óra között tart nyitva, de előzetes megbeszélés alapján bárkinek szívesen megmutatják az itteni értékeket. Őszi osztálykirándulások ideális helyszíne. Bővebb információt a polgármesteri hivatalban kérhetnek az érdeklődők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában