Heves

2018.09.02. 10:55

Elmaradást pótoltak, megújult az emlékmű

A város polgármestere örömét fejezte ki amiatt, hogy az első világháborús emlékmű a renoválás után immáron tökéletesen illeszkedik a még 2015-ben felújított városközponthoz is. 

Berecz R.

Megújult a város főterén található első világháborús emlékmű nemrégiben. A település vezetője elmondta, az 1923-ban elkészült alkotás – melyen egy férfialak látható – már renoválásra szorult, s oroszlános vízköpője évtizedek óta nem működött. Sveiczer Sándor tudatta, a renoválást pályázati forrásból, s önerőből valósították meg: az elnyert összeg kétmillió forint vissza nem térítendő támogatás volt, s egymillió forintot az önkormányzat is biztosított hozzá. A projektet az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság is támogatta.

A helyreállítás alapvető célja a teljes körű rekonstrukció volt, elsősorban a szennyeződések eltávolítása, továbbá homokfúvó technikával a felületi rész megújítása. Emellett az alkotás talapzatán lévő vízköpőket is szerették volna eredeti funkciójuk szerint ismételten működtetni, így a folyamatos vízellátását is megoldották.

Méretes mű

Az emlékmű elkészítését az akkori városvezetés még 1919-ben rendelte el, ám a megvalósítása ­forráshiány miatt négy évig csúszott. Az alkotó Finta Károly is harcolt a világháborúban. A szobor talapzata három méter, a tetején másfélszeres életnagyságú katonaalak áll, a lábánál egy sárkány helyezkedik el. Az emlékmű eredetileg kútszobornak készült két oldalán egy-egy oroszlános vízköpővel. Négy oldalán az elesettek nevei láthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában