Visonta

2018.09.28. 14:00

Három szegmensre koncentrálnak a Mátrai Erőműnél

Valaska József szerint tíz éven belül nem lehetne bezárni Európa összes szénerőművét, mert túl drága volna azokat megújulókkal kiváltani.

Tóth Balázs

Valaska József: Nem várjuk meg, hogy a Mátra haldokló, öreg erőmű legyen, míg a világ lemond a szénről Fotó: Czímer Tamás

A közelmúltban fontos stratégiai döntéseket hoztak a Mátrai Erőmű Zrt.-nél. A közgyűlést követően tartották a bükkábrányi napelempark alapkövének letételét, ahol Valaska József, az igazgatóság elnöke vázolta a következő évtizedekre vonatkozó elképzeléseket.

– A társaság közgyűlése arról döntött, hogy a szénbázisú villamosenergia-termelést az engedélyezett energiapolitika keretén belül a következő tíz évben lehetőleg kiemelt szinten folytassuk, de ezzel párhuzamosan építsünk föl egy olyan energiatermelő bázist, ami biztosítja, hogy a Mátra a magyar villamosenergia-rendszerben 2030–40–50-ben is megőrizze 15 százalékos részesedését. Ehhez viszont meg kell változtatni a stratégiát. Amíg a mai napig a szénre, a gázra és a megújuló energiatermelésre épültek a tervek, addig a jövőben utóbbira, a villamosenergia-rendszer szabályozására és az energiatárolásra helyezik a hangsúlyt.

Valaska József: Nem várjuk meg, hogy a Mátra haldokló, öreg erőmű legyen, míg a világ lemond a szénről Fotó: Czímer Tamás

– Ennek jegyében ruházunk be a következő három évben – magyarázta Valaska József. – Nem tudjuk, milyen bizonytalanságok lesznek Európában, marad-e a klímaszkeptikus hangulat. Csak olyan beruházásokba kezdünk, amelyek biztosan megtérülnek, s hosszú távon biztosítják a Mátra fennmaradását. Naperőműveket építünk, a határ 600 megawatt, ezenkívül az energiatárolásba akarunk invesztálni, s rövid időn belül fel szeretnénk építeni egy válogatott lakossági hulladékra épülő blokkot. Ha a biomasszát át kell terelni új blokkra, mert a szenes kapacitás csökken, akkor egy szenes blokkot is építünk, új világot indítunk. Nem várjuk meg, hogy a Mátra haldokló, öreg erőmű legyen, míg a világ lemond a szénről. A szenessel párhuzamosan felépítünk egy megújuló és egy tároló szegmenst, amivel növeljük a Mátra kapacitását, megtartjuk a munkahelyeket, biztosítjuk, hogy egy mai fiatal mérnök 2050-ben, vagy 2060-ban innen mehessen nyugdíjba – részletezte a terveket Valaska József.

A széntermelés megmaradásáról, a szénre épülő iparról elmondta, dolgoznak rajta, felhatalmazást kértek, hogy foglalkozhassanak vele. A korábbi német tulajdonosok nem határoztak arról, hogy elkezdjenek a szén-dioxid-mentes technológiákkal foglalkozni. Ma kormányhatározat is szól viszont erről, kutatóintézetek dolgoznak a szén vegyipari célú ­hasznosításán.

Valaska József szavai szerint új szenes világ következik. Felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell várni, mit mond a kérdésben az Európai Parlament. Az igazgatóság elnöke nem hiszi, hogy tíz év alatt 106 ezer megawattnyi erőművi kapacitást be lehet zárni. Ma ugyanis ennyi szenes erőmű működik, ezt pedig 800 ezer megawattnyi szél-, illetve naperőművel lehetne kiváltani, ennyit pedig nem lehet építeni, mert „belerokkanna a gazdaság”. Úgy gondolja, a szénnek nagyobb kifutást engednek, ezért nem is fognak kapkodni a tervekkel, biztonságot, nyugalmat teremtenek a vállalatnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában