Kerecsend

2018.09.08. 07:00

Nem akarnak új gombaházakat: megrendült a kerecsendiek bizalma az üzem iránt

Terjeszkedni szeretne a Magyar Gomba Kertészeti Kft. Kerecsenden. Újabb 28 gombaházat építenének a falu határában, s ehhez területet vásárolnának. Az önkormányzat nemet mondott az ajánlatra.

Barta Katalin

A gombaüzem újabb fejlesztéséből a kerecsendiek nem kérnek Fotó: Berán Dániel

Rendkívüli testületi ülésen utasították el Rácz József vállalkozó rendezési tervmódosításról szóló kérelmét a helyi grémium tagjai. A tanácskkozáson a vállalkozó képviselője tett ajánlatot több mint három hektár önkormányzati terület megvásárlására, amelyen további 28 gombasátrat szeretnének felépíteni. A Magyar Gomba Kertészeti Kft. összesen hat hektár össszefüggő területen három év alatt valósítaná meg a beruházást, 100-120 új munkahelyet teremtve.

A képviselők az ajánlattétel után számos kérdést tettek fel. Így azt, gondolt-e a cég a tervezéskor arra, hogy a lakóházak közvetlen szomszédságába kerülnének az új létesítmények. Többen firtatták, hogy milyen módon történne a szennyezett víz elvezetése. Jelenleg ugyanis a komposztálásból származó és a sátrak takarításakor keletkezett tisztítatlan csurgalékot a nyílt árkokba engedik, ahonnan a Laskó patakba folyik. Az sem tisztázott, hogy ez a víz mennyire veszélyes a környezetre, az emberi egészségre. Erről többször is kértek hivatalosan olyan hatósági dokumentumot, amely igazolja a víz minőségét, ám ilyen nem érkezett a hivatalhoz.

A gombaüzem újabb fejlesztéséből a kerecsendiek nem kérnek Fotó: Berán Dániel

Szóvá tették továbbá, hogy hiába épült meg a milliárdos zárt rendszerű komposztáló, a nyáron többször is azt panaszolta a lakosság, hogy éjszaka és hajnalban ismét bűz terjeng a községben. Ugyancsak hosszú ideje sürgeti az önkormányzat, hogy a szabadban tárolt, óriási mennyiségű, letermett gombakomposztot szállítsák el, mivel az szintén erősen terheli a környezetet és esős időben elviselhetetlenül büdös.

Sári László polgármester úgy fogalmazott, a polgárok érdeke is, hogy a környező vállalkozások fejlődjenek, új munkahelyeket teremtsenek, ám az elmúlt évtizedekben a gombaüzem tevékenysége kapcsán elfogyott a kerecsendiek bizalma és türelme. A sok meg nem valósult ígéret, a szabályok megkerülése arra inti az itt élőket, százszor gondolják meg, hogy bizalmat szavazzanak-e a cég terjeszkedésére.

Végül egy tartózkodás mellett egyhangúan elutasították Rácz úr ajánlatát.

Döntöttek arról is, hogy támogatják a Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése Kerecsenden című projektet, amit a kedvezőbb ajánlatot tevő Termál Építő és Szolgáltató Kft. valósíthat meg közel 33 millió forintból. Ehhez az önkormányzatnak a jövő évi költségvetés terhére egymillió 700 ezer forint pótösszeget kell biztosítania, mivel a pályázat kiírása óta jelentősen megnövekedtek a kivitelezés költségei. Némi vita után zöld utat adtak a beruházásnak. Ennek lényege, hogy a közösségi ház tetőterének beépítésével a szociális szolgáltató intézmények egy helyre kerülnének.

Külön napirendben tárgyalták volna a nem hasznosítható föld elszállításának ügyét a kerecsendi elhagyott bánya területéről, ám mivel nem jelent meg az illetékes, ezt a témát elnapolták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában