EGER

2018.09.02. 15:30

Rendhagyó tanévnyitó – 74 elsős tett fogadalmat

Ritka tanévnyitó az, amelyen a város polgármesteréről, valamint a tankerületi központ igazgatójáról egyaránt kiderül, hogy annak idején szorgalmas, jó tanulók voltak. Márpedig a Lenkey János Általános iskola 90. jubileumi tanévének különleges, interaktív megnyitóján ezekkel az ismeretekkel is gyarapodtak a résztvevők.

Sike Sándor

A tanévnyitót megelőzően fogalmazta meg a Lenkey János Általános Iskola igazgatója, Bíró Csaba, hogy a kilencvenedik, jubileumi tanévet méltó módon szeretnék megünnepelni. Úgy, hogy tanuló, szülő, pedagódus számára egyaránt emlékezetesek legyenek rendezvényeik, amelyekből három kiemelt eseményt is terveznek.

Akik látták ezen tervezett programok közül szombaton délután a Kemény Ferenc Sportcsarnokban az els a tanévnyitó ünnepséget, nyugodt szívvel kijelenthetik, hogy valóban egy rendhagyó, ugyanakkor az ünnepi alkalomhoz is méltó interaktív gála tanúi voltak. Olyané, amelyen láthatták az iskola egykori tanulója, Saárossy Kinga Jászai-díjas színművész videóüzenetét. De személyesen szólt az egybegyűltekhez a szintén az egykori „halasban” diákoskodó világjáró professzor, dr. Adalbert Beyer, a város polgármestere, Habis László, és az Egri Tankerületi Központ igazgatója, Ballagó Zoltán is. Mellettük jelen volt az ünnepségen a névadó leszármazottja, Lenkey János és felesége is.

Évnyitó a Lenkeyben Fotó: Márkus Attila

A szombati ünnepség egyik szép pillanata volt, amikor a három induló elsős osztály piros, sárga, kék színű szalaggal a csuklóján, integetve, tanítóik vezetésével bevonult a csarnokba. Ők műsorral is készültek, és valamennyi a mikrofont alig felérő fellépő belopta magát produkciójával a résztvevők szívébe. Ennél a jelenetnél már csak az a pillanat volt talán csak meghatóbb, amikor az iskola kapujának első átlépésére készülő apróságok letették a fogadalmat, és nyakukba kötötték a Lenkeys nyakkendőt.

Az interaktív tanévnyitóhoz természetesen rendhagyó igazgatói beszéd illett, amiben nem az ismert közhelyekkel, hanem egyfajta „sportos” ráhangolással indította útjára a tanévet az igazgató. Bíró Csabát a Heol megkérdezte arról, hogy milyen paraméterek jellemzik majd az előttünk álló tanévet, ami a Lenkey életében a kilencvenedik. Az igazgató elmondta, hogy 476 tanuló kezd az intézményben 41 pedagógus irányításával.

- A nevelő oktató munkánk feltételrendszerét folyamatosan fejlesztjük. Igazgatásom idején a két tanév alatt a tantermek felében cseréltük ki az iskolabútorokat. Az előző tanév végén kettő, ebben a nyári szünetben öt tanterem kapott teljes felújítást. Követtük a digitális technika fejlődését, ennek eredménye, hogy ugyanezen két esztendő alatt jelentős fejlesztések valósultak meg. Saját erőből, és pályázati forrásból minden pedagógus laptopot kapott, kiépíttettük a teljeskörű wifi hálózatot, harminc tablet segíti az oktatást, valamint beszereztünk két négyértékű érintőpanelt – mondta Bíró Csaba.

Szerinte az irányítása alatti időszakban a múlt eredményeire, sikereire, értékrendjére alapozva keresték közösen a tantestülettel azt az utat, mely igazodik a társadalmi igényekhez, eleget tesz a jogszabályoknak, és az iskolájuk népszerűségét növeli.

- Beiskolázási eredményünk kimagasló az idén, hiszen 74 elsős kezdi meg tanulmányait a Lenkeyben – mondta a direktor.

A tanévnyitón hegedült

Tavaly végzett a Lenkeyben Szikora Adél, aki a jubileumi tanévnyitó műsorában hegedült. A debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti szakgimnáziumban tanul hegedű tanszakon. Az egri iskolában ének tagozatra járt, de mellette a Farkas Ferenc Zeneiskolában is tanult. Úgy véli, hogy amit itt Egerben elsajátított Debrecenben teljes mértékben hasznosítani tudja. Megszerezte ugyanis a két iskolában a zeneművészetihez szükséges tudást, mind a szakmai, mind az elméleti alapokat. Naponta közel három órát gyakorol.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában