Heves megye

2018.09.27. 07:00

Rengeteg a darázs: ezért rágják be magukat a házakba is

A tömeges darázsinvázió sajnos az idő lehűlésével sem szűnt meg. Szűkebb hazánk számos településén még mindig tömegesen jelennek meg a szúrós állatok.

Heol

Mint arról korábban már többször is beszámoltunk portálunkon a darazsak még így az idő lehűltével is számos problémát okoznak, főként a kertes házban élőknek.

Kérdésünkre a darázsvadász Varró Attila elmondta, a megtalált fészkek nagy százalékban még mindig tele vannak fiasítással ami nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy visszajön az indián nyár, és hosszú őszre számíthatunk.

Kiemelte, azért veszélyesek különösen most a darazsak mert a hideg időjárás elől megindulnak befelé a lakásba a melegbe, és ilyenkor sok esetben hajlamosak átrágni a plafont.

- Mivel már nincsenek igazán tartós telek Magyarországon, és azt a maximum egy-két hetes intenzív hideget a darázskiránynők túlélik, így minden éveben növekszik a kolóniák száma – részletezte a szakértő.

Érdeklődésünkre Varró Attila elmondta, kevesebb darázsra csak abban az esetben van esély ha igazán hideg telek lesznek a jövőben, idén az invázió megszűnésére a tartós fagyok beköszöntésével számíthatunk.

Lódarázs fészke Fotó: Darázsvadász

A darázsfajok közül a padlásdarazsak vagy kecskedarazsak melyek fészke jól látható helyen a padláson is megtalálható nem okoz akkor veszélyt, mint a német vagy francia darazsaké. Utóbbiak a mennyezet és a padlás padlózata alá költöznek az úgynevezett rejtett fészkekbe, ezek jelentik az igazi problémát, hatalmas kolóniában élnek és a hideg időjárás miatt próbálnak a meleg felé haladni, ebben az esetben kezdik el átrágni a plafont.

Figyelmeztető jel ha a falon megjelenik egy átázás szerű folt, ilyenkor nagy valószínűséggel gondolhatunk darazsakra. Ha ezt tapasztaljuk mindenképpen szakembert kell hívni és védőfelszerelés nélkül semmiképp ne közelítsünk a fészkekhez.

A darázsvadászt még mindig sokan hívják, kiemeli egyre több a vészhelyzet mikor már átszakították a mennyezetet és elkezdenek tömegesen behúzódni a meleg szobába. Allergiás személyeknél akár végzetes lehet egy ilyen találkozás.

Védekezésként házi készítésű darázscsapdákat is érdemes alkalmazni, gyümölcsfákra vagy az udvar több pontjára kihelyezett műanyag flakonba töltsünk sört vagy cukros vizet, ebbe a darazsak könnyedén bemennek de kijönni már nem tudnak.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában