EGER

2018.09.20. 17:30

Több mint 40 éve a közgáz bűvkörében dr. Kádek István

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült dr. Kádek István, az Eszterházy Károly Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának nyugállományú főiskolai tanára az augusztus 20-ai ünnep alkalmából. A kitüntetettel beszélgettünk az elismerésről, s a pályájáról.

Szabó Katalin

A balassagyarmati származású tanár elmondta, megérintette az, miszerint a közgazdasági tanárképzés területén végzett iskolateremtő, oktató, nevelő munkája és közösség-építő tevékenysége elismeréseként kapta meg a kitüntetést. Kiemelte, a kollégákkal megpróbálták honosítani a gazdasági képzést, gazdasági tanárképzést.

– Annak a különleges, „kihalófélben lévő” fajtának egyik utolsó képviselője lennék, akire jellemző, hogy egy munkahelyen töltötte a teljes aktív időszakát. Manapság ezt kicsit furcsa szemmel nézhetik, feltételezik az illetőről, hogy nem eléggé rugalmas, nem tudja, mikor kell váltani. Anno 1975. szeptember 1-jén kezdtem itt, az egri főiskolán dolgozni, majd a hivatalos, aktív működésemet 2016 nyarán szintén itt fejeztem be – mesélte.

Sem édesanyja, sem édesapja nem volt tanár, de a családban viszont mindenki más igen. Fia is ezt a pályát választotta.

– Már 10-11 éves koromban elhatároztam, hogy tanár leszek, bár azt pontosan nem tudtam, hogy milyen. Mindig is az élt bennem, hogy az év szeptemberben kezdődik. Középiskolás koromban szerettem a matematikát, s a történelmet, tanárom javaslatára végül a közgazdaságtudományi egyetemet választottam, mert ott matekból, s töriből felvételizhettem – fogalmazott.

Dr. Kádek István Rétvári Bencétől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárától vehette át elismerését. Fotó: Huszár Márk

István körülbelül egy évvel a diploma megszerzése előtt már az egri felsőoktatási intézményben dolgozott politikai-gazdaságtan oktatóként, minisztériumi engedéllyel. Egyetemi tanulmányait egyéni tanrendben fejezte be. Elárulta, nyugdíjas éveiben is le tudja magát foglalni, gyakran tevékenykedik a ház körül, rendszeresen jár feleségével hangversenyre, s imád bicajozni.

Tanulmányok, s több mint 40 év a szakmában

Kádek István az általános- és középiskolás tanulmányait Balassagyarmaton végezte el, a közgazdász tanári diplomáját a ma Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte 1976-ban, ugyanott 1981-ben közgazdaságtudományi egyetemi doktori fokozatot szerzett. Neveléstudományi PhD fokozatát 2001-ben szerezte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. 1975-től oktat az Eszterházy Károly Egyetemen és jogelőd egri intézményeiben, 2006-tól főiskolai tanárként. Folyamatos, magas szintű oktatói tevékenysége mellett az Eszterházy Károly Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán létrehozott Közgazdaságtan Tanszék alapítója volt, melynek tanszékvezetői feladatait 2013-ig látta el. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon 2006-tól 2013-ig dékánhelyettes, majd egy évig megbízott dékánként dolgozott. Aktívan részt vett az egri közgazdásztanár képzés megteremtésében, a főiskolai szintű gazdaságismeret tanár, majd az átalakult képzési rendszerben a közgazdásztanár mesterképzési szak szakfelelőse. Emellett a nyugdíjig ellátta az emberi erőforrások alapképzési szak szakfelelősi feladatait is.

Magas szintű tudományos munkásságát elsősorban a közgazdasági oktatás módszertani sajátosságainak kutatása terén fejtette ki. Szakirodalmi munkásságát jelzi, hogy magyar, s idegen nyelvű publikációinak száma 91, valamint három felsőoktatási tananyag és 27 további oktatási mű társszerzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában