heves megye

2018.09.15. 15:08

Tudta? Az ingyenes vizsgálat akár életet is menthet

Megyénkben is elindult ősztől az országos vastagbélrákszűrés program, amelynek célja, hogy hazánkban jelentősen csökkenjen a vastagbéldaganat áldozatainak száma. A tennivalókról kérdeztük a szakembereket.

Hliva Éva

A háziorvoshoz kell fordulniuk a pácienseknek a szűréshez használatos egységcsomagért. Képünk illusztráció Fotó: Huszár Márk

Értesítőt kapnak hazánkban az 50 és 70 év közötti polgárok – úgy, mint immár rendszeresen a tüdő-, az emlőszűrésről –, majd ezzel a háziorvosukhoz kell elmenniük, aki azután az országos szűrőprogramba regisztrálja az embereket.

A háziorvosoknak jelentkezni kellett a programhoz

– A háziorvos adja ki az egységcsomagot, amelyet a páciensnek a székletmintával el kell küldenie egy megadott központi laborba. Természetesen mi mindenről tájékoztatjuk őket – magyarázza dr. Mangó Gabriella. A gyöngyösi háziorvos jelentkezett a programba, fontosnak tartja a szűrést. – Bár több adminisztrációval és körzetenként akár plusz több száz orvos-beteg találkozóval is járhat, de hasznos és fontos, mert sok esetben életet menthet.

Hasonlóan vélekedik dr. Horvát Gyula, a Bugát Pál Kórház gasztroenterológiai egységének vezető főorvosa is.

Első hazánk a vastagbélrák okozta halálozásban

– A vastagbélrák miatti halálozási arányt nézve az ­Unión belül Magyarország a legrosszabb helyen áll. Hazánkban évente ötezer ember hal meg vastagbéldaganat végstádiu­má­ban. Pedig ez a betegség napjainkban jól szűrhető – állítja a gasztroenterológia ismert hazai és nemzetközi szak­embere. – Mivel a betegséget gyakran már gyógyíthatatlan állapotban fedezik fel, ezért a szűrés fontossága vitathatatlan. Ez egyben megelőzés is, mert a rák kialakulásának az ideje legalább 10–15 év. Az időben felfedezett vastagbéldaganatos betegek ugyanis csaknem száz százalékban gyógyíthatóak, ugyanakkor egy előrehaladott állapotban lévő beteg már csak 40–50 százalékban, illetve ilyen arányban biztosítható az ötéves túlélése is – hangsúlyozza dr. Horvát Gyula.

Csak ha kell, akkor végzik a vastagbéltükrözést

Ha a beküldött székletminta laboratóriumi vizsgálata indokolja, akkor következik a vastagbéltükrözés az erre kijelölt gasztroenterológiai centrumokban. A doktor hozzáteszi, hogy ezek a központok elég leterheltek így is, és nem a tárgyi feltétel az, amely a leggyengébb láncszeme lehet a programnak. Úgy látja, az országban az alig néhány száz ilyen végzettséggel rendelkező szakember nagy erőfeszítések árán tudja majd elvégezni a pluszvizsgálatokat.

– A kórházunkban négy szakember vizsgálhatja a betegeket a minőségi colonoscopia feltételei szerint. Ez pedig komoly szakmai tapasztalatot igényel, többéves rutint – ­teszi hozzá. – Jelenleg naponta egy tucat vastagbél- és ugyanennyi gyomortükrözést végzünk. Sokan a körzeten kívülről érkeznek hozzánk.

A szakember kitér arra is, ha a program igazán elindul, a duplájára növekedhet a bejelentkezések száma. Jó hír, hogy a mátraaljai gyógyító intézmény menedzsmentje támogatja a szűrőprogramot. Új endoszkópos tornyot kapnak a szükséges berendezésekkel és kialakítanak egy új vizsgáló­helyiséget is. Ez 30–40 millió forintos tétel, amit szintén a szűrővizsgálati program forrásából finanszíroznak.

A háziorvoshoz kell fordulniuk a pácienseknek a szűréshez használatos egységcsomagért. Képünk illusztráció Fotó: Huszár Márk

Óriási költségcsökkentést jelentene a szűrés

– Hacsak évi 200–300 beteget szűrnének ki, már annak a haszna is évekkel később óriási költségcsökkentést jelentene az egészségügynek. Mivel zömmel polipokból alakul ki a rákos burjánzás hosszú idő alatt, így van idő felfedezni! – húzza alá újra a szűrés fontosságát dr. Horvát Gyula.

A szakemberek elmondták, vastagbélrákszűrés 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott, de gyanú esetén, vagy ha a családban már volt ilyen betegség, bármely életkorban elvégezhető. Érdemes elgondolkodni a vizsgálaton, ha a hasmenés és a székrekedés gyakran váltakozik, haspuffadás, nehezen meghatározható hasi fájdalom, vérszegénység, kimerültség a panasz.

A székletvérteszt a szabad szemmel nem látható székletvér kimutatására is alkalmas, patikában kapható és otthon is elvégezhető. Ám a daganat, vagy a polip nem jár feltétlenül vérzéssel. Ismert, hogy sokak tartanak a vastagbéltükrözés kellemetlenségeitől, ám ez a beavatkozás adja a legbiztosabb diagnózist és van, ahol altatásban is elvégzik.

Felkészültek a megyeszékhelyen is

A vastagbéldaganatok szűrésére irányuló országos programhoz a Markhot Ferenc kórház a gasztroenterológiai részlegével csatlakozik – közölte a Heollal Szegedi Erzsébet sajtóreferens. Az elmúlt évekbeli több mint 30 millió forintos, önerős ­gasztroenterológiai eszközparkfejlesztés után a felmérés alapján a szűrőprogramhoz újabb műszerre nincs szükség. A kórház önerőből felkészült a jelentős többletfeladatokat követelő országos szűrőprogramban való részvételre. Minden szakterületen fontosnak tartja a betegségek megelőzését. A vastagbélrákszűrésen túl az évek óta végzett rendszeres szűrőprogramjait (rendelőintézeti szűrések, szűrőnapok) is megtartja. A rendelőintézet első emeletén önálló proktológiai, végbélbetegség-kezelő rendelő létesül, ahol sebész szakorvosok látják el a betegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában